Liderii UE, la Riga: Tarile Parteneriatului Estic au libertatea sa ia singure decizii cu privire la viitorul lor

0
7

Mai lideri ai tarilor UE s-au intalnit joi, la Riga, cu tarile Parteneriatul Estic, in cadrul unui summit care a urmarit sa incurajeze reformarea acestor tari si aprofundarea relatiilor acestora cu UE. Rusia a fost avertizata sa nu se amestece in afacerile interne ale vecinilor sai, relateaza ziare.com  

 

Angela Merkel a declarat, la sosirea la reuniune, ca abordarea Rusiei este diferita de cea a UE. "Noi acceptam ca diversi membri ai Parteneriatului Estic merg pe cai foarte diferite", a subliniat ea.

 

Philip Hammond, ministrul britanic de Externe,  a declarat ca tarile partenere au "libertatea sa ia singure decizii cu privire la viitorul lor".

 

"Daca Rusia ar fi fost un pic mai ingaduitoare, mai fermecatoare, mai atractiva, poate ca nu ar fi fost nevoita sa-si compenseze neajunsurile prin tactici distructive si de intimidare a vecinilor saiParteneriatul Estic nu este un concurs de frumusete intre Rusia si Uniunea Europeana. Dar dati-mi voie sa fiu sincer: frumusetea conteaza", a declarat presedintele Consiliului European, Donald Tusk. 
 

Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a avertizat in legatura cu luarea vreunei decizii care sa "dauneze intereselor" Rusiei. "Noi nu consideram o tragedie aspiratiile vecinilor nostri de a-si consolida relatiile cu UE", afirma el.

 

CITITI SI: Klaus Iohannis merge la Summitul de la Riga privind Parteneriatul Estic: Romania e direct interesata de parcursul european al Ucrainei, Moldovei si Georgiei

 

Moscova considera ca programul Parteneriatului Estic – in care sunt incluse Armenia, Azerbaidjanul, Belarusul, Georgia, Republica Moldova si Ucraina – -i-ar putea afecta interesele. Oficialii UE au negat acest lucru: "Dati-mi voie sa le raspund celor care pretind ca Parteneriatul Estic este indreptat impotriva Rusiei. Nu este", a subliniat Tusk.
 

Presedintele ucrainean Petro Porosenko s-a declarat multumit, joi, sa vada ca blocul european "demonstreaza unitate si solidaritate". Porosenko a subliniat ca posibila aderare la UE ramane in continuare un scop important si ca, pentru a-l atinge, Ucraina doreste sa intreprinda reforme, sa lupte impotriva coruptiei si sa imbunatateasca mediul investitiilor in tara.
 

"Este un element-cheie sa pastram usa deschisa", a declarat el la o intalnire a liderilor conservatori organizata inainte de summit.
 

Declaratia finala a summitului urmeaza sa recunoasca "aspiratiile europene si optiunile europene ale partenerilor in cauza".

 

Comentează

Please enter your comment!
Please enter your name here
Please enter your comment!