Liderul opozitiei siriene: Aviatia rusa a ucis in atacurile de miercuri 36 de civili

0
5

Liderul opoziției siriene în exil, Khaled Khoja, a afirmat miercuri că 36 de civili au fost uciși în bombardamentul aviației ruse la Homs, în centrul Siriei, una dintre cele opt localități vizate în primul raid aerian al rușilor, transmite AFP, preluată de Agerpres.

Liderul opoziției siriene în exil, Khaled Khoja, a afirmat miercuri că 36 de civili au fost uciși în bombardamentul aviației ruse la Homs, în centrul Siriei, una dintre cele opt localități vizate în primul raid aerian al rușilor, transmite AFP, preluată de Agerpres.

"Rușii au lovit astăzi (miercuri) la nord de Homs și au ucis 36 de civili nevinovați în zone care au combătut și învins jihadiștii Statului Islamic", a declarat Khaled Khoja, liderul coaliției naționale siriene — opoziția în exil—, aflat la New York.

"Toate victimele sunt civili. Niciuna nu făcea parte din forțele militare. Este evident că intervenția rusă vizează să susțină regimul și să creeze o atmosferă și mai haotică în Siria", a adăugat el.

Moscova a lansat miercuri primele lovituri aeriene în Siria, în numele luptei împotriva terorismului. Potrivit Ministerului rus al Apărării, aviația rusă a efectuat 20 de misiuni aeriene și a lovit "opt ținte ale grupării Statul Islamic" în Siria, distrugând mai ales un post de comandă al SI.

***

Anuntul lansarii primelor lovituri aeriene a fost facut miercuri, de purtatorul de cuvant al Ministerului rus al Apararii:

“In conformitate cu decizia Comandantului Suprem al Fortelor Armate ale Federatiei Ruse, Vladimir Putin, avioane ale Fortelor Aeriene si Spatiale ale Federatiei Ruse au inceput operatiunea aeriana prin atacuri tintite asupra obiectivelor de la sol ale gruparii Stat Islamic in Republica Araba Siria”, a transmis general-maiorul Igor Konasenkov, citat de agentiile TASS si RIA Novosti, potrivit Agerpres.

Un responsabil de la Pentagon a declarat, sub protecția anonimatului, că avioanele rusești au atacat forțele opoziției moderate, nu cele ale SI, iar un lider al acestei opoziții a acuzat Rusia că raidurile au provocat zeci de victime în rândul civililor.

În replică, un purtător de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, citat de agenția EFE, a declarat că aviația rusă a atacat opt obiective aparținând SI în zonele muntoase din Siria, fără să fi produs victime colaterale în rândul populației și nici pagube în infrastructurile civile.

Activişti sirieni susţin că niciuna dintre zonele bombardate de către avioanele ruse nu este controlată de Statul Islamic şi că populaţia din aceste zone a suferit pagube importante.

Rusia a executat lovituri aeriene în cinci oraşe din Siria, între care Zafaraneh, Rastan, Talbiseh, Makarmia and Ghanto, aflate la Nord de Homs. 36 de persoane, inclusiv 5 copii au murit  în urma acestor atacuri, potrivit LCC (Comitetul de Coordonare Local).

Actiunea derulata de aviatia militara rusa a fost transmisa catre Organizatia Tratatului de Securitate Colectiva, a mai aratat oficialul rus. Desfasurarea de forte aeriene in Siria vine la scurt timp dupa ce presedintele Putin a primit cu unanimitate un vot de sustinere in Parlamentul de la Moscova. Primele atacuri au avut loc in apropierea orasului Homs, transmite si Digi 24.

De altfel, o coalitie internationala condusa de Statele Unite a inceput deja sa lanseze atacuri aeriene impotriva teroristilor Stat Islamic din Siria si Irak. Cu cateva zile in urma, si Franta a anuntat ca a lansat lovituri din aer impotriva jihadistilor, intr-un efort occidental coordonat de a combate gruparea terorista care a castigat vaste teritorii in Irak si Siria.

Siria a fost unul dintre subiectele cele mai tensionate la recenta Adunare Generala a Natiunilor Unite.

Presedintii SUA si al Rusiei, Barack Obama, respectiv Vladimir Putin, s-au contrat de la tribuna. In timp ce liderul american afirma ca Moscova sustine un regim criminal condus de dictatorul Bashar al-Assad, acuzat de Occident de crima impotriva propriului popor, Putin reproseaza Vestului si SUA in special ca incearca sa orchestreze caderea lui Assad, fapt ce poate fi dispus doar prin votul sirienilor, sustine liderul de la Kremlin.

CITIȚI ȘI: Kerry: SUA nu se opun raidurilor rusesti in Siria dacă vizeaza ISIS, nu opozitia

Franta cere Rusiei garantii ca tintele bombardamentelor din Siria sunt teroristii

Rusia, primele lovituri aeriene in Siria. Rebelii acuza ca tinta nu este ISIS, ci opozitia

Comentează

Please enter your comment!
Please enter your name here
Please enter your comment!