Lista medicamentelor compensate şi gratuite nu a mai fost actualizată de peste 1.900 de zile. Situatia, unica in UE

0
7

În România, lista medicamentelor compensate şi gratuite nu a mai fost actualizată de peste 1.900 de zile, ceea ce ceea ce face din ţara noastră un caz unic în Uniunea Europeană şi limitează egalitatea de şanse pentru pacienţii români.

Un studiu, bazat pe datele Federaţiei Europene a Asociaţiilor şi Industriei Farmaceutice (EFPIA), arată că între momentul aprobării unui medicament de către Agenţia Europeană a Medicamentului şi momentul în care acesta poate fi prescris în regim compensat de către medici se aşteaptă 392 de zile în Belgia, 206 zile, în Suedia, iar în Austria doar 88 de zile.

Astfel, pacienţii din ţările vest-europene reuşesc să primească gratuit sau cu grad de compensare un tratament inovator chiar în anul în care acesta a primit aprobarea de punere pe piaţă, în timp ce pacienţii români aşteaptă mai mult de 5 ani să primească medicamente noi. Peste 167 de molecule, dintre care 141 de medicamente noi şi 26 de molecule cu indicaţii teraputice noi ar trebui introduse pe lista medicamentelor compensate şi gratuite din ţara noastră.

"Încurajăm autorităţile şi comisiile de specialitate să grăbească avizarea noilor tipuri de medicamente, care ar creşte şansa şi calitatea vieţii pacienţilor români. Cele mai multe medicamente introduse pe lista nouă sunt pentru cancer (16%), urmate de diabet (10%), hipertensiune arterială (8%), anemii (5%), leucemii (4%) şi boli psihice (2%)", a declarat Cezar Irimia, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România, potrivit Rl.

Potrivit estimărilor ministrului Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, pacienţii români vor avea cel mai probabil o nouă listă de medicamente compensate începând cu 1 ianuarie 2014. Iniţial, ministrul a anunţat că lista va fi actualizată la 1 iulie şi ulterior 1 august 2013.

"Este important ca actualizarea listei să se facă periodic, căci progresele la nivel mondial au atins deja cifre record. În anul 2012, numai la nivelul SUA au fost aprobate 43 de noi terapii, cel mai mare număr înregistrat în ultimul deceniu. De asemenea, în continuare sunt în cercetare şi dezvoltare în SUA peste 5000 de terapii, dintre care 3000 sunt destinate bolnavilor de cancer, 750 de terapii noi au potenţial de a trata varii forme ale infecţiilor, 610 sunt dezvoltate pentru domeniul neurologiei şi peste 450 sunt destinate bolilor cardiovasculare. Deci medicamente salvatoare de vieţi există, trebuie doar ca acestea să devină accesibile şi pacienţilor români, cu atât mai mult cu cât chiar producătorii de medicamente vor acoperi costurile aferente deschiderii listei prin taxa clawback", a declarat Oana-Martha Igrişan, director de comunicare în cadrul Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente.

Sursa: Romania libera