Livia Stanciu (Inalta Curte), in dezacord cu presedintele Iohannis: Inca se impune mentinerea Mecanismului de Cooperare si Verificare

0
7

Mentinerea Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV) se impune in continuare, a declarat marti presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ). Livia Stanciu a subliniat ca sunt inca multe obiective nefinalizate, dar a precizat ca este de acord cu afirmatia presedintelui Iohannis potrivit careia tindem spre acest obiectiv.

"Din punctul meu de vedere, inca se impune mentinerea Mecanismului de Cooperare si Verificare, pentru ca inca sunt multe obiective care nu sunt finalizate. Sigur ca tindem, si sub acest aspect sunt de acord cu ceea ce a spus presedintele statului, ca tindem pentru ridicarea acestui mecanism, dar el inca se impune a fi mentinut, pentru ca toate obiectivele sunt stabilite si au fost stabilite de comun acord, pentru ca eu il socotesc in principal si l-am socotit mecanism de cooperare si subsidiar doar de verificare, iar reprezentantii Comisiei Europene, cel putin in ceea ce priveste activitatea instantelor, au demonstrat acest lucru, de aceea cred ca se impune a fi mentinut", a spus presedintele Instantei Supreme, dupa sedinta de plen a Consiliului Superior al Magistraturii, potrivit Hotnews.
 

Iohannis vrea ridicarea MCV

Presedintele Klaus Iohannis a spus, la sedinta plenului CSM, ca unul dintre obiectivele majore ale sistemului judiciar trebuie sa fie ridicarea Mecanismului de Cooperare si Verificare, iar Romania sa fie evaluata cu obiectivitatea pe care o merita.

Seful statului a aratat ca declara cu responsabilitate, in fata membrilor CSM, faptul ca "a venit momentul, la opt ani de la instituirea MCV-ului, ca Romania sa fie evaluata cu obiectivitatea pe care o merita si sa se constate ca acele conditionalitati, sub rezerva indeplinirii carora am devenit stat membru, au fost indeplinite".

Iohannis a vorbit in mod explicit despre “ridicarea Mecanismului".

"Cred ca unul din obiectivele majore ale sistemului judiciar trebuie sa fie ridicarea Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV)", a spus presedintele tarii, precizand ca, pentru indeplinirea acestui obiectiv, "toate institutiile din justitie, dar si Parlamentul si puterea executiva trebuie sa isi dea concursul pentru ca, atunci cand actualul CSM si actualul Parlament isi termina mandatele, sa poata bifa aceasta reusita".

Iohaniis a subliniat ca "2015 este al optulea an in care Romania se afla sub instrumentul instituit de Comisia Europeana, numit Mecanismul de Cooperare si Verificare".

"De-a lungul timpului, acesta nu a fost o sperietoare, ci un instrument util, rezultat din parteneriatul cu Uniunea Europeana. MCV-ul a generat un exemplu de bune practici la multe din elementele cheie pe justitie si sunt convins ca experienta Romaniei va fi fructificata in viitor de alte state care vor adera la Uniunea Europeana. Au fost opt ani in care sistemul judiciar din Romania a inregistrat progrese majore in consolidarea statului de drept, sub aceasta umbrela institutionala”, a mai declarat Klaus Iohannis.

Primul om in stat a incheiat: “In ultimii ani insa, rapoartele MCV au constatat progrese importante realizate de aproape toate institutiile din justitie si, de aceea, cred ca este timpul pentru o schimbare", a mai spus presedintele Romaniei.

CITESTE SI:

Comentează

Please enter your comment!
Please enter your name here
Please enter your comment!