Liviu Dragnea, despre un nou acord cu FMI: Premierul sa vina cu o motivare serioasa

0
8

Premierul trebuie sa vina in fata Coalitiei si a Parlamentului cu o motivare “serioasa” privind un nou acord cu FMI, sustine Liviu Dragnea, dupa ce Victor Ponta si-a exprimat sustinerea pentru un nou acord preventiv cu Fondul.

 

"Eu cred că România are nevoie de o analiză serioasă pe care s-o facă Guvernul şi s-o prezinte partidelor parlamentare şi preşedintelui Iohannis. (…) Trebuie să ia o decizie strategică. Cred că a ne da cu părerea despre necesitatea sau oportunitatea sau nu a unui nou acord cu FMI, fără să avem o analiză serioasă, complexă, ar fi o greşeală", a spus Dragnea, citat de Romania Libera.

 

Presedintele interimar al PSD a mai aratat ca asteapta informatii de la Palatul Victoria: "La coaliţie (…) Guvernul trebuie să prezinte o motivare serioasă şi dacă vrea un nou acord cu FMI şi dacă nu vrea un acord cu FMI".

 

Reactia lui Dragnea vine dupa ce atat premierul, cat si ministrul de Finante Teodorovici, s-au exprimat pentru un nou acord preventiv cu Fondul Monetar International.

 

Cu siguranta vom cere in mod oficial ca FMI sa demareze anul acesta negocierile pentru un nou acord”, a spus marti ministrul roman de Finante. “Un acord cu FMI poate avea loc fara participarea Comisiei Europene, sunt doua lucruri diferite”, a mai spus Eugen Teodorovici, citat de Reuters.

 

Potrivit oficialului roman, discutiile cu Fondul se vor concentra pe implementarea de reforme structurale in vederea combaterii deficitului bugetar al tarii, despre care Teodorovici a spus ca e proiectat la 2,1% din PIB in 2016, dar poate urca pana aproape de 3% daca luam in considerare cresterile salariale planificate in sectorul public.

 

Si premierul Romaniei crede ca ideea unui nou acord cu FMI este buna, dar trebuie discutata in prima instanta in Coalitia de guvernare.

 

Victor Ponta a precizat ca Executivul roman nu mai are datorii la Fond, dar tinand cont de situatia politica si economica din regiune, un acord preventiv este binevenit.

 

"Ar fi un acord preventiv si pe reforme structurale, pe care vreau sa le continuam", a precizat premierul, subliniind ca detaliile unui astfel de acord vor putea fi puse la punct "dupa ce avem acordul de principiu al liderilor politici".

Comentează

Please enter your comment!
Please enter your name here
Please enter your comment!