MAE, despre protestele romanilor din CERNAUTI: Ucraina nu trebuie sa MOBILIZEZE cetatenii in mod SELECTIV. Nu trebuie sa existe o abordare DISCRIMINATORIE pe criterii ETNICE

0
8

Ministerul Afacerilor Externe din Romania si-a exprimat "preocuparea" fata de protestele romanilor din regiunea Cernaturi din Ucraina, ca urmare a procesului de mobilizare a tinerilor, afirmand ca urmareste procesul indeaproape si ca partea romana se ateapta ca mobilizarea cetatenilor sa nu aiba un caracter selectiv, cu o abordare discriminatorie pe criterii entice, relateaza Hotnews.

 

De asemenea, ministerul isi "exprima deplina intelegere si solidaritate cu familiile tinerilor etnici romani, cetateni ucraineni, care ar putea fi mobilizati in regiunile estice ale Ucrainei unde au loc, in continuare, operatiuni militare impotriva separatistilor."

 

Comunicatul ministerului:
 

Ministerul Afacerilor Externe isi exprima preocuparea fata de situatia care a generat protestele etnicilor romani din regiunea Cernauti din Ucraina, in contextul procesului de mobilizare a tinerilor cetateni ucraineni, declansat de autoritatile de la Kiev. 
 

Ministerul Afacerilor Externe urmareste indeaproape modul in care acest proces se desfasoara, in contextul nemultumirilor exprimate de etnicii romani, care genereaza ingrijorare atat in familiile acestora, cat si la nivelul opiniei publice din Romania.
 

CITITI SI: VIDEO Roman VANZURIAK, guvernatorului regiunii Cernăuţi: ROMÂNII care refuză mobilizarea sa PLECE din UCRAINA. Actiunea lor este îndreptata împotriva INTEGRITĂŢII TERITORIALE a Ucrainei

 

De la inceputul protestelor din regiunea Cernauti, MAE este in contact permanent, prin intermediul Consulatului General de la Cernauti, cu reprezentantii etnicilor romani, precum  si cu cei ai autoritatilor ucrainene civile si militare.
 

In cadrul dialogului constant cu partea ucraineana, preocuparea autoritatilor romane a fost transmisa ambasadorului Ucrainei la Bucuresti. Au fost cerute elemente suplimentare si clarificari referitoare la procedurile de mobilizare in curs a tinerilor, intelegand ratiunile firesti ale oricarui stat privind necesitatea asigurarii securitatii si apararii integritatii teritoriale si a fost exprimata, in acest context, asteptarea partii romane ca aceste proceduri sa nu aiba un caracter selectiv, care sa introduca o abordare discriminatorie pe criterii etnice.
 

Mesaje similare au fost transmise autoritatilor centrale ucrainene prin Ambasada Romaniei la Kiev.
 

CITITI SI: Proteste in UCRAINA: Sute de oameni din CERNAUTI, printre care si membrii comunitatii ROMANESTI, au BLOCAT drumurile, temandu-se ca vor fi INROLATI fortat si trimisi sa lupte cu SEPARATISTII

 

Ministerul roman al Afacerilor Externe exprima deplina intelegere si solidaritate cu familiile tinerilor etnici romani, cetateni ucraineni, care ar putea fi mobilizati in regiunile estice ale Ucrainei unde au loc, in continuare, operatiuni militare impotriva separatistilor.
 

Ministerul Afacerilor Externe isi exprima increderea ca procedurile specifice, promovate de catre autoritatile ucrainene in contextul crizei de securitate din Ucraina de est si a operatiunilor militare impotriva responsabililor pentru actiunile de incalcare a  suveranitatii statului ucrainean se vor desfasura cu luarea in considerare de catre autoritatile de la Kiev a preocuparii exprimate de proprii cetateni, de familiile etnicilor romani din regiunea Cernauti si cu respectarea unui necesar principiu al nediscriminarii etnice.

 

Comentează

Please enter your comment!
Please enter your name here
Please enter your comment!