Maghiarii sunt chemați să se pronunţe dacă vor sau nu cotele de refugiaţi stabilite de UE

0
4

Mai sunt patru zile până la referendumul de dumincă din Ungaria – maghiarii trebuie să spună dacă sunt de acord cu cotele de refugiaţi impuse de Uniunea Europeană. Consultarea publică a început deja în ţările din jurul Ungariei, unde sunt sute de mii de persoane cu dublă cetăţenie. Toţi aceştia pot vota prin corespondenţă.

 
 

„Înaintea referendumului din 2 octombrie, în majoritatea localităţilor din Ungaria au apărut numeroase afişe care îndeamnă populaţia să meargă să voteze. Cele mai multe dintre mesaje sugerează ca cetăţenii maghiari să se opună primirii străinilor fără consimţământul guvernului”, conform Digi24.ro.

Afişele sunt lipite peste tot – în primării, pe stâlpi sau pe autobuze.

 

„Sigur că partidele îşi exprimă şi orientările lor; pe panouri se poate vedea ce solicită, cum să votezi”, declară Barabas Ferencz, primarul din Biharkeresztes.

 

 

 

 

„Este foarte important scrutinul, pentru că în Ungaria e o problemă, cea a migranţilor”, spune un localnic.

 

La scrutin pot lua parte şi cei care au dublă cetăţenie. Printre ei şi românii care au obţinut documente de identitate emise de autorităţile maghiare.

 

„Da, locuiesc aici în Ungaria, sunt dublu cetăţean româno-maghiar şi bineînţeles voi merge la referendum”, spune unul dintre cei cu dublă cetățenie.

 

Numai din România s-au strâns câteva mii de voturi în plic. Două mii dintre ele – din Bihor.

 

„Are importanţă nu numai pentru cei din Ungaria, ci pentru întreaga regiune, fiindcă aceste cote obligatorii sunt impuse atât pentru România, Slovacia, Cehia… Deci practic dacă Ungaria refuză prin referendum, poate că şi celelalte ţări vor gândi la fel”, spune Zatyko Gyula, vicepreşedinte PPMT.

 

Pentru ca referendumul din Ungaria să fie validat, la scrutin trebuie să participe jumătate plus unu din numărul total al cetăţenilor cu drept de vot.

Comentează

Please enter your comment!
Please enter your name here
Please enter your comment!