Marea Britanie: Incurajam politicienii romani sa respecte decizia CCR si sa colaboreze pentru a asigura stabilitatea politica

0
17

Ministerul britanic de Externe declară că a luat notă de decizia Curţii Constituţionale de a nu valida referendumul din 29 iulie, adăugând că încurajează politicienii români să o respecte şi să consolideze stabilitatea politică a ţării.

 

"Marea Britanie a luat notă de decizia Curţii Constituţionale de a invalida referendumul privind suspendarea preşedintelui Băsescu după ce a participat un număr insuficient de votanţi faţă de câţi solicita legislaţia. Încurajăm politicienii din România să respecte această decizie şi să lucreze împreună pentru a consolida stabilitatea politică", se arată într-o declaraţie a unui purtător de cuvânt al Foreign Office de la Londra, transmisă joi MEDIAFAX de către Ambasada Marii Britanii la Bucureşti.

 

De asemenea, ministerul britanic arată că "este crucial ca într-o perioadă de incertitudine în Europa politicienii din toate partidele să păstreze credibilitatea României demonstrând că susţin statul de drept, independenţa sistemului judiciar şi lupta împotriva corupţiei".

 

"Rămânem angajaţi în sprijinul acordat României pentru a face progrese în îndeplinirea obiectivelor Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV)", în domeniul Justiţiei, se mai arată în declaraţia Ministerului britanic de Externe.

 

In paralel cu declaratia Ministerului de Externe britanic, ambasadorul Harris posteaza pe blog

Totodată, ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti, Martin Harris, notează, joi, pe blogul său, într-o postare concomitentă cu transmiterea declaraţiei ministerului de la Londra, că "România a avut o vară lungă şi fierbinte, iar speranţa mea de optimist este ca aceste temperature să scadă în toamnă şi atenţia să se concentreze pe reformele economice şi instituţionale şi întărirea statului de drept".

"România are decizii importante în faţă, în cadrul acordului cu FMI, cum ar fi de exemplu reforma companiilor de stat. Iar în privinţa statului de drept, Executivul, Legislativul şi Justiţia trebuie să continue în îndeplinirea măsurilor recomandate în raportul MCV din iulie. Aceasta este calea cea mai bună pentru construcţia reputaţiei României în rândul investitorilor şi celorlalţi parteneri", mai afirmă ambasadorul Harris pe blogul său.