Marian Petrache, preşedintele CJ Ilfov, audiat la DNA pentru o posibilă fraudă la vot

0
6

Marian Petrache, preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Ilfov, s-a prezentat, vineri dimineaţă, la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA). Procurorii DNA îl cercetează pentru o posibilă fraudă la vot, la alegerile locale, după ce cauza a fost declinată de anchetatorii din Ilfov.

  

 

UPDATE: Preşedintele Consiliului Judeţean Ilfov, Marian Petrache, a declarat, după ce a fost audiat la DNA, că a fost chemat de procurori pentru că PNL a depus o plângere după alegerile locale din 2016, legată de posibila mituire a unor consilieri judeţeni pentru a-şi schimba intenţia de vot.

 

Marian Petrache a fost audiat, vineri dimineaţă, la DNA, el precizând, după întâlnirea cu procurorii, că a fost chemat pentru că PNL a depus o plângere.

 

"Am fost chemat azi (vineri, n.r.) aici pentru că PNL a depus o plângere după alegerile locale din 2016. Era legată de posibila mituire a unor consilieri judeţeni pentru a-şi schimba intenţia de vot. Ştiţi, celebra alegere de la Ilfov", a spus Petrache, conform News.ro.

 

El a susţinut că nu are nicio calitate în dosar.

 

"Nu am nicio calitate, pentru că noi am făcut plângere. Eu sunt cel care a făcut plângerea, PNL. Şi procurorul a cerut lămuriri legate de această plângere", a precizat Marian Petrache.

 

Întrebat de jurnalişti despre o înregistrare în care ar fi vorbit de aducerea cu maşini a alegătorilor la secţiile de votare, preşedintele PNL Ilfov a spus că era, de fapt, o înregistrare în care spunea "să nu se dea bani".

"Acea înregistrare aţi inventat-o dumneavoastră, ce să spun? Era o înregistrare în care eu spuneam să nu se dea bani. Altceva ce să vă spun?", au fost cuvintele lui Marian Petrache.

 

Preşedintele Consiliului Judeţean Ilfov, Marian Petrache, a ajuns, vineri dimineaţă, la sediul DNA. Petrache este cercetat de procurori într-un dosar de fraudă electorală.

 

Dosarul lui Marian Petrache a fost trimis la sfârşitul lunii iunie la DNA, după ce cauza a fost declinată de anchetatorii din Ilfov, care au deschis ancheta la câteva zile după alegerile locale, în urma unei înregistrări în care preşedintele PNL Ilfov ar fi vorbit de aducerea cu maşini a alegătorilor la secţiile de votare, conform News.ro.

 

Dosarul, înregistrat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Buftea, era în cercetare la Poliţia Ilfov, pentru infracţiuni de fraudă la votul din 5 iunie, pentru alegerea primarilor, consiliilor locale şi consiliilor judeţene. Poliţiştii de la IPJ Ilfov s-au autosesizat în 11 iunie şi au deschis dosarul penal în care au făcut cercetări “in rem”.

 

În urma probelor şi a datelor obţinute de poliţişti, procurorul de caz a decis declinarea cauzei la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), au declarat reprezentanţi ai Poliţiei Ilfov, pentru News.ro.

 

Poliţia Ilfov s-a autosesizat după ce în presă a apărut o înregistrare potrivit căreia liderul PNL Ilfov, Marian Petrache, ar fi dat indicaţii în ziua alegerilor locale pentru ca 6.000 de oameni să fie aduşi cu maşinile la vot.

 

“A fost deschis un dosar privind infracţiuni de fraudă la vot. Este o sesizare din oficiu şi se fac cercetări în cauză”, declarau atunci, pentru News.ro, reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Ilfov.

 

Marian Petrache, preşedintele PNL Ilfov, spunea, după înregistrarea apărută în presă, că nu a greşit cu nimic, ci era o "strategie de campanie", iar dacă Parchetul va găsi nereguli, va suporta consecinţele.

 

"Toate partidele sunt organizate pe aşa-zisele registre electorale sau registre de votanţi. Eu eram în campania electorală, mă întâlnisem cu colegii mei şi le spuneam strategia de campanie. Nu spune nimic acolo de încălcarea legii. Ba, la un moment dat, cineva vorbeşte de bani, iar eu îi spun: aveţi grijă, mare grijă, că dacă umblaţi cu bani, vă ia poliţia", declara Petrache.

 

Liderul PNL Ilfov spune că, dacă înregistrarea este făcută de "un cetăţean onest", ar trebui să o preda Parchetului dacă se consideră că a încălcat legea, însă spune că are "sentimentul" că este o strategie folosită împotriva sa după câştigarea alegerilor din Ilfov şi încheierea protocolului cu PMP pentru majoritatea în Consiliul Judeţean.

 

"Nu vreau să mă încarc negativ. (…) Probabil că dacă nu semnam protocolul (cu PMP – n.r.) nu se deschidea. O să cerceteze. E foarte bine. (…) Parchetul mi se pare firesc să ia act şi să cerceteze. Şi mie îmi convine, pentru ca să nu rămân cu blamul că nu ştiu ce am făcut. Dacă descoperă Parchetul că eu am făcut ceva, suport consecinţele. Nu o să găsească, vă garantez", arăta Petrache.

Comentează

Please enter your comment!
Please enter your name here
Please enter your comment!