Mediafax: Swoboda afirma ca PSD a cerut socialistilor europeni amânarea sau mutarea Congresului. S-a optat pentru mutare

0
3

PSD a solicitat PSE amânarea sau mutarea la Bruxelles a Congresulului PES, pentru ca acest eveniment să nu fie "umbrit" de luptele politice interne, iar decizia transferului la Bruxelles va fi anunţată oficial zilele următoare, a declarat joi, 30 august, pentru MEDIAFAX, Hannes Swoboda, liderul social-democratilor din Parlamentul European.

"Decizia de a solicita amanarea sau mutarea la Bruxelles a Congresului Partidului Socialist European a fost luata de PSD. Solicitarea ne-a fost prezentata verbal in aceasta dimineata de catre presedintele PSD, domnul Victor Ponta, intr-o intalnire avuta cu mine si presedintele PES, Serghei Stanisev", a declarat telefonic Swoboda, care a precizat ca aceasta discutie cu Ponta a avut loc la reuniunea din Africa de Sud a Internationalei Socialiste.

De asemenea, Swoboda a precizat ca solicitarea facuta verbal de Ponta va fi urmata de textul unei scrisori pe aceasta tema care va fi adresata de conducerea PSD, iar Stanisev va informa prezidiul PES, dupa care decizia privind transferarea Congresului din 28-29 septembrie de la Bucuresti la Bruxelles va fi anuntata oficial vineri, 31 august, sau la inceputul saptamanii viitoare.

Liderul grupului S&D din Parlamentul European a mai tinut sa sublinieze ca decizia privind amanarea sau mutarea de la Bucuresti a Congresului PES a fost luata de PSD, fiind motivata de dorinta ca acest eveniment important pentru socialistii europeni sa nu fie "umbrit de conditiile de puternica divizare politica din Romania".

In cursul diminetii, portalul EurActiv afirma, citand surse din PES , ca s-ar putea lua decizia de mutare a congresului care trebuia sa se desfasoare la Bucuresti, pe fondul ingrijorarilor legate de "legitimitatea democratica a premierului roman, Victor Ponta".

EurActiv preciza ca o decizie de mutare a Congresului la Bruxelles va fi argumentata cu un motiv cosmetizat pentru a fi utilizat pe plan intern in Romania, un exercitiu dificil pentru secretariatul PES.