Medicul Mohamad Yassin ar fi invocat o relatie apropiata cu fostul presedinte Traian Basescu, in declaratiile date (motivare instanta)

0
7

Numele lui Traian Basescu ar aparea in dosarul lui Mohamad Yassin. Potrivit motivarii instantei la mandatul de arestare a lui Yassin, medicul lui Omar Hayssam ar fi invocat o relatie apropiata pe care ar fi avut-o cu fostul presedinte, ca trafic de influenta pentru o presupusa spaga de 2 milioane de euro pentru a inlesni eliberarea lui Hayssam.

De altfel, Yassin a fost implicat in solutionarea crizei rapirii jurnalistilor romani in Irak, in 2005, el fiind mandatat la acel moment de celula de criza sa negocieze eliberarea jurnalistilor.

In 4 aprilie, magistratii Tribunalului Bucuresti au decis arestarea preventiva lui Mohamad Yassin, sub acuzatia de trafic de influenta. Yassin ar fi cerut doua milioane de euro pentru a interveni in obtinerea unei decizii de anulare a pedepsei cu inchisoarea a lui Omar Hayssam.

Potrivit Digi24, Yassin s-ar fi laudat ca are relatii atat in randul magistratilor, cat si in mediul politic, astfel ca ar putea facilita eliberarea lui Hayssam.

Ulterior, se arata in motivare, presupusa relatie s-ar fi stricat.


Pasajul din motivarea instantei la mandatul de arestare a lui Mohamad Yassin:

Încă de la momentul primei întrevederi cu cei doi denunţători, din data de ……2014, se vorbeşte despre relaţia strânsă pe care inculpatul Y.M.pretinde că ar fi avut-o cu …. T. B., relaţie care s-ar fi stricat din cauza înstrăinării în baza unor procuri a imobilelor pe care O.H. i le-ar fi transmis inculpatului Y.M.. În ciuda acestei deteriorări a relaţiei, inculpatul a pretins că în urmă cu o zi (…….2015), prin raportare la data convorbirii cu .. O. (…..2015), l-a sunat pe acesta de ziua lui, acest aspect fiind afirmat şi de către martorul ….. în declaraţia dată în data de …..2014. Apelativul cu care interlocutorii îl identifică pe cel la care se referă este „…” şi, deşi inculpatul T.F. a pretins în declaraţia dată în faţa procurorului că nu ştie despre cine este vorba, martorul denunţător menţionează în mod expres că este vorba despre …, T. B.. ….”, potrivit stiripesurse.
 

Yassin, retinut

Sirianul Yassin Mohamad, implicat in dosarul rapirii jurnalistilor romani in Irak, a fost retinut in 3 aprilie pentru 24 de ore de procurorii DNA. Mohamad este acuzat, alaturi de Tahli Fadel, de trafic de influenta, respectiv complicitate la trafic de influenta.

Potrivit unui comunicat DNA, Yassin Mohamad ar fi cerut direct sau prin intermediul lui Tahli Fadel, 2.000.000 de euro, pentru o presupusa influenta exercitata asupra organelor judiciare. Procurorii sustin ca Mohamad pretindea ca poate anula o hotarare de condamnare la inchisoare in cazul unei alte persoane.
 

Hayssam, denuntator?

De altfel, potrivit unor surse judiciare, Omar Hayssam i-ar fi denunţat pe Mohamad Yassin şi Tahli Fadel.

Fadel Tahli a fost cercetat si in Dosarul Foresta Nehoiu, in care Omar Hayssam a fost condamnat definitiv de catre instanta suprema, in iunie 2010.

Hayssam executa o pedeapsa de 23 de ani si patru luni de inchisoare ca urmare a contopirii pedepselor din dosarele “Volvo”, “Foresta Nehoiu”  si cel al rapirii celor trei jurnalisti, potrivit unei decizii luate in 27 martie de Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ).

Omar Hayssam executa pedepsele din iulie 2013, cand a fost adus in tara, la sapte ani de la fuga sa din Romania.

Comentează

Please enter your comment!
Please enter your name here
Please enter your comment!