Merkel: Consiliul de Securitate ONU trebuie sa reflecte echilibrul de putere din sec. XXI

0
9

Consiliul de Securitate al ONU trebuie sa fie reformat astfel incat sa reflecte distributia de putere din lumea secolului XXI, a declarat sambata cancelarul german Angela Merkel, care doreste ca Germania sa faca parte din Consiliul Permanent. Aceasi pozitie este revendicata si de Japonia.

"Avem nevoie de o metoda noua pentru a rezolva probleme. Asta face necesara reforma Consiliului de Securitate, o reforma care sa reflecte adevarata putere din lume, mai bine decat situatia de astazi", a declarat cancelarul, citata de Hotnews.

În acest sens, "trebuie sa actionam cu grija", a mai spus cancelarul: "Trebuie sa gasim aliatii pentru a ne atinge telul de reforma".

Apelul a fost facut intr-un sumar al discursului de deschidere a unei intalniri cu omologii sai din Brazilia, India si Japoniape care urmează sa-i intalneasca la New York, unde participa la summitul Adunarii Generale a ONU pe tema dezvoltarii globale.

Consiliul de Securitate al ONU, cel mai puternic organism al organizatiei, are 15 membri, 5 dintre ei fiind permanenti. Are abilitatea de a emite rezolutii obligatorii prin care sa impuna sanctiuni sau sa autorizeze actiunea militara pentru a pune in aplicare sanctiunile.

Cei 19 membri temporari sunt alesi de catre Adinarea Generala, cu un termen de doi ani.

Marea Britanie, China, Franța, Rusia și Statele Unite ale Americii, aliații cheie din al Doilea Război Mondial, sunt membri permanenți ai Consiliului, si au drept de veto.

Nu numai Germania, ci si Japonia, India și Brazilia spun că lumea este foarte diferita de cea din 1945 si ca este nevoie de un Consiliul de Securitate care să reflecte acest lucru. Germania și Japonia, puteri financiare globale și colaboratori de top ai Națiunilor Unite, susțin ca merită locuri in Consiliul Permanent.

"Atmosfera actuală este că nu numai noi patru, dar si mulți alții nu sunt de acord cu structura și cu metoda de lucru a Consiliului de Securitate”, le-a spus Merkel celorlalti lideri. "Vrem să ii luam si pe alții cu noi pentru a ajunge la o structură de lucru moderna a Consiliului de Securitate care sa se potriveasca secolului al XXI-lea".

Comentează

Please enter your comment!
Please enter your name here
Please enter your comment!