Ministrul Apararii, Mircea Dușa, despre avionul PRABUSIT în Ucraina: Era CIVIL; NU se impune o ședință CSAT

0
6

Ministrul Apărării, Mircea Dușa, a explicat vineri că nu se impune întrunirea Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT) în cazul accidentului aviatic din Ucraina, pentru că zborul era unul civil, informeaza Agerpres.

"Este un zbor civil și pentru un asemenea lucru nu ar fi necesară o ședință a CSAT. Sigur, este un eveniment deosebit și numai o minte bolnavă poate să lanseze o rachetă", a declarat Mircea Dușa, prezent la inaugurarea Blocului operator al Secției Clinice Dermatovenerologie și a Secției de Radioterapie de la Spitalul Universitar de Urgență Militar Central "Dr. Carol Davila".

El a adăugat că Armata Română "nu trebuie să fie în alertă" în această situație și că, deocamdată, nu comentează acest accident aviatic.

"Lucrurile sunt incerte și trebuie să fim ponderați. E un eveniment deosebit, dar trebuie condamnat faptul că și-au pierdut viața 295 de oameni. Până la o anchetă tehnică și care are girul echidistanței de a stabili ce s-a întâmplat cu acel avion, eu nu aș face comentarii", a afirmat ministrul Mircea Dușa.

Premierul britanic David Cameron a convocat vineri o reuniune interministerială de criză după prăbușirea avionului malaezian în estul Ucrainei, a anunțat Downing Street într-un comunicat, transmite AFP, citata de Agerpres.

Reuniunea Comitetului Cobra, însărcinat cu răspunsurile la situațiile de urgență, va avea loc la ora locală 10.30 (09.30 GMT), la Downing Street, a declarat un purtător de cuvânt al premierului.

Cel puțin nouă britanici s-ar fi aflat printre cele 298 de persoane îmbarcate în avionul Boeing 777 care plecase de la Amsterdam cu destinația Kuala Lumpur, potrivit ultimelor informații ale Malaysia Airlines.

"Suntem pe cale de a trece în revistă informațiile privind pasagerii (…), pentru a stabili numărul exact de britanici la bord", a explicat joi, într-o conferință de presă, ministrul de externe Philip Hammond.

El a făcut de asemenea apel la deschiderea "unei anchete sub egida ONU".

"Sunt șocat și întristat de prăbușirea avionului malaezian", a precizat anterior pe contul său de Twitter premierul David Cameron.

Experți ai serviciilor de informații americane estimează că aeronava Boeing 777 a fost doborâtă de o rachetă sol-aer a cărei origine nu este cunoscută încă.

Si  organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) a anunțat vineri organizarea unei reuniuni de urgență a Consiliului său permanent la ora 10.30 GMT la Viena, în legătură cu tragedia aviatică de joi din estul Ucrainei, unde un avion al companiei Malaysian Airlines s-a prăbușit cu aproape 300 de persoane la bord în apropiere de orașul Donețk.

'O reuniune a Consiliului permanent al OSCE va avea loc astăzi (vineri) la Viena, la ora locală 12.30 (10.30 GMT) în legătură cu tragedia zborului MH17 al Malaysian Airlines în estul Ucrainei', a precizat organizația într-un comunicat preluat de AFP.

OSCE dispune de o misiune specială de observare în Ucraina din luna martie. Anterior, organizația a anunțat că separatiștii proruși sunt de acord să permită accesul anchetatorilor internaționali în zona din estul Ucrainei unde s-a prăbușit avionul de linie malaezian.

Comentează

Please enter your comment!
Please enter your name here
Please enter your comment!