Ministrul britanic de Externe: Eforturile Romaniei in lupta impotriva gruparii teroriste Stat Islamic sunt FOARTE IMPORTANTE

0
5

Eforturile unor tari precum Romania si Bulgaria in lupta impotriva gruparii teroriste Stat Islamic (SI) sunt foarte importante in contextul de securitate actual din Europa. Declaratia ii apartine ministrului britanic de Externe, Philip Hammond, potrivit The Guardian, citat de Ziare.com.

Hammond a subliniat cat de importante sunt eforturile de a opri recrutii SI ce calatoresc prin tari precum Romania si Bulgaria.

Seful diplomatiei britanice a aratat ca Marea Britanie lucreaza indeaproape cu serviciile nationale de securitate din Romania si Bulgaria.

Hammond a vorbit la o intalnire la Londra a peste 20 de tari ce formeaza coalitia internationala ce lupta impotriva Statului Islamic. Prezent si el la intalnire, Secretarul american de Stat John Kerry a aratat ca guvernul irakian si sustinatorii sai internationali au facut progrese importante in lupta impotriva extremistilor din Statul Islamic.

Kerry a aratat ca, in urma eforturilor comune, a fost recuperata o parte din teritoriul ocupat de Statul Islamic si jumatate din conducerea gruparii a fost ucisa, la fel ca si mii dintre luptatorii sai.
 

Romania, tara de tranzit pentru jihadisti

Prezent la Bucuresti, saptamana trecuta, Philip Hammond a sustinut ca Romania este tara de tranzit pentru miscarile jihadiste. Aproximativ 400 de cetateni britanici au tranzitat Romania pentru a se alatura miscarilor jihadiste, a declarat ministrul britanic de Externe.

Potrivit diplomatului britanic, Romania are un rol "extrem de important" in monitorizarea acestor persoane. In discutia sa cu ministrul roman de Externe, Bogdan Aurescu, Hammond a precizat ca circa 400 de britanici care s-au alaturat jihadistilor au tranzitat Romania, insa fara a da un numar exact.

Hammond s-a intalnit saptamana trecuta la Bucuresti cu omologul sau, Bogdan Aurescu, si cu premierul Victor Ponta, fiind abordate mai multe subiecte de interes bilateral, precum securitatea si apararea.

De asemenea, ministrul britanic de Externe a fost primit, la Palatul Cotroceni, de presedintele Klaus Iohannis.
 

Stat Islamic ameninta cu noi atacuri

Gruparea terorista Stat Islamic (SI) ameninta “intreaga Europa” cu atacuri. De altfel, filiala yemenita a retelei Al-Qaida a ironizat marsul solidaritatii organizat la Paris, dupa atentatele asupra publicatiei “Charlie Hebdo”.

Reţeaua teroristă Stat Islamic a difuzat o înregistrare video în care trei islamişti francezi ameninţă Europa cu noi atentate.

"Iată mesajul nostru adresat poporului francez care crede că grupul Stat Islamic nu poate ataca Europa: cu ajutorul lui Allah, vom ataca Europa – întreaga Europă", afirmă cei trei combatanţi islamişti, conform Institutului SITE, care monitorizează site-urile fundamentaliste islamice.

În paralel, organizaţia Al-Qaida în Peninsula Arabia – care a revendicat din nou atacul contra revistei satirice Charlie Hebdo – a ironizat marşul solidarităţii organizat la Paris după atentatele soldate cu 17 morţi.

"Iată-i cum s-au adunat cu toţii, cum s-au grupat şi se susţin unii pe alţii; îşi întăresc slăbiciunile şi îşi cârpesc rănile", afirmă Nasser bin Ali al-Ansi, ideologul organizaţiei Al-Qaida în Peninsula Arabia (AQPA), referindu-se la liderii politici prezenţi la marş.

"Urmăriţi cu atenţie acest marş! Sunt aceiaşi oameni care au luptat împotriva noastră în Afganistan, în Caucaz, în Fâşia Gaza, în Levant, Irak, Somalia şi Yemen", adaugă liderul terorist.

"Asumăm responsabilitatea pentru Bătălia de la Paris; a fost o operaţiune de răzbunare a Profetului Mahomed", explică Nasser bin Ali al-Ansi.

"Ţinta fusese aleasă de mult timp, cu atenţie, iar planul a fost finanţat de conducerea organizaţiei, prin aplicarea ordinului lui Ayman al-Zawahri", liderul reţelei teroriste Al-Qaida, explică AQPA, filiala yemenită a reţelei teroriste.

Comentează

Please enter your comment!
Please enter your name here
Please enter your comment!