Ministrul de Externe pledeaza pentru consolidarea integrarii europene, prin finalizarea extinderii Schengen

0
7

Ministrul de Externe, Titus Corlatean, a pledat, in Croatia, pentru consolidarea procesului de integrare europeana, inclusiv prin finalizarea extinderii spatiului Schengen. Corlatean a subliniat faptul ca Romania reprezinta un exemplu de succes al politicii de largire a UE, conform Mediafax.

Ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlatean, a participat, în perioada 11-12 iulie, la Dubrovnik, la cea de-a noua ediţie a conferinţei internaţionale Croatia Forum.

În cadrul conferinţei din acest an, având ca temă principală de discuţii procesul de integrare europeană a statelor din Balcanii de Vest, şeful diplomaţiei române a avut o intervenţie în cadrul celei de-a doua secţiuni, consacrată viitorului politicii de extindere

Ministrul Corlăţean a subliniat sprijinul României pentru extinderea UE, ca politică a Uniunii care a adus "beneficii incontestabile" atât pentru statele membre şi pentru Uniune în ansamblul său, cât şi pentru noile state care aderă. "Extinderea a avut şi va continua să aibă un rol major în afirmarea relevanţei Uniunii Europene ca actor global", a afirmat Titus Corlăţean, potrivit unui comunicat MAE, conform sursei citate.

Totodată, ministrul român de Externe s-a referit la sprijinul activ al României pentru continuarea procesului de extindere în raport cu statele europene care au dorinţa şi capacitatea de a îndeplini condiţiile, principiile şi valorile aflate la baza proiectului european. Corlăţean a evidenţiat faptul că România reprezintă un exemplu de succes al politicii de extindere, inclusiv în contextul performanţelor economice înregistrate în ultimii ani.

Şeful diplomaţiei române a arătat, în acest sens, indicatorii macroeconomici ai României care ilustrează o creştere economică sustenabilă şi îndeplinirea criteriilor europene de disciplină financiară. În acest context, Corlăţean a susţinut necesitatea consolidării procesului de integrare europeană, inclusiv prin finalizarea extinderii Spaţiului Schengen.

"În contextul avansului pe care l-au înregistrat în Europa tendinţele eurofobe şi eurosceptice, este necesară promovarea la nivel politic a unui mesaj pozitiv, coerent şi constructiv cu privire la rolul procesului de extindere si beneficiile acestuia", a afirmat ministrul Afacerilor Externe.

De asemenea, şeful diplomaţiei române a subliniat că extinderea UE către regiunea Europei de Sud-Est trebuie să constituie, în continuare, o prioritate pe agenda Uniunii, inclusiv după stabilirea noii configuraţii instituţionale la nivel comunitar, în procesul de constituire a viitoarei Comisii, precum şi în definirea agendei de priorităţi a Uniunii pentru următorii ani.

La Croatia Forum au luat parte înalţi oficiali europeni, miniştri de externe din statele membre UE şi din ţările vizate de politica de extindere, precum şi invitaţi din China, Japonia, SUA sau Noua Zeelandă.

Comentează

Please enter your comment!
Please enter your name here
Please enter your comment!