Ministrul de Interne, Mircea Dusa, a comandat o ancheta la Jandarmeria Capitalei, in urma masurilor luate impotriva protestatarilor din Piata Universitatii

0
32

Ministrul de Interne, Mircea Dusa, a declarat vineri, intr-o interventie telefonica la Antena 3, ca a dispus o ancheta la Jandarmeria Bucuresti, cei care au anuntat faptul ca circa 60 de protestatari sunt cercetati pentru blocarea drumului sau distrugere urmand a fi sanctionati, relateaza HotNews.ro.

Jandarmeria Capitalei a informat vineri ca mai multor protestatari din Piata Universitatii le-au fost intocmite acte premergatoare inceperii urmaririi penale dupa ce marti si miercuri au fost surprinsi de camerele video ale jandarmilor ca au blocat cu intentie drumul public, fapt care incalca legislatia in vigoare.

"Unui numar de 49 de persoane le sunt intocmite actele premergatoare inceperii urmaririi penale sub aspectul savarsirii infractiunii de blocare cu intentie a drumului public", se arata in comunicatul Jandarmeriei Capitalei, citat de Agerpres.

De asemenea, "unui numar de sapte persoane le sunt intocmite actele premergatoare inceperii urmaririi penale sub aspectul savarsirii infractiunilor de distrugere si ultraj contra bunelor moravuri si tulburarea linistii publice".

Jandarmii au identificat peste 100 de persoane care au incalcat legea in timpul protestelor de marti si miercuri din Piata Universitatii. Alte persoane au primit amenzi intre 200 si 1.000 de lei pentru incalcarea normelor de convietuire sociala, a ordinii si linistii publice.

Potrivit comunicatului, activitatea de identificare a celor care au incalcat legea este in curs de desfasurare, iar in baza probelor video existente, persoanele in cauza vor fi trase la raspundere, in functie de participatia fiecaruia.

In Piata Universitatii au avut loc in ultimele zile proteste impotriva reintoarcerii presedintelui Traian Basescu la Palatul Cotroceni, precum si a judecatorilor CCR care au invalidat referendumul din data de 29 iulie.

Jandarmeria Romana: Pe 21-22 august s-au luat masuri legale fara a utiliza interventia in forta
    
La randul sau, Jandarmeria Romana precizeaza, intr-un comunicat remis vineri, referitor la evenimentele din 21 si 22 august din Piata Universitatii, ca a luat masuri legale pentru restabilirea ordinii publice si deblocarea drumului public fara a utiliza interventia in forta.

"Jandarmeria Romana a actionat si va actiona atat pentru asigurarea unui climat de ordine si liniste publica, cat si pentru crearea conditiilor ca cetatenii sa se poata exprima liber, intr-un cadru legal si in deplina siguranta", se subliniaza in comunicatul Jandarmeriei Romane.

Potrivit sursei, personalul Jandarmeriei nu desfasoara activitati de cercetare si urmarire penala, ci intocmeste doar documente prin care sunt sesizate institutiile abilitate despre savarsirea unor fapte prevazute de lege.

"Jandarmeria Romana multumeste cetatenilor care au inteles sa-si exercite pasnic dreptul constitutional la libera exprimare, iar in masura in care aceste manifestari de protest vor continua, lansam acelasi mesaj la calm si dialog. De asemenea, reiteram rugamintea adresata persoanelor de a-si exprima in mod civilizat convingerile in spatiul public si de a nu da curs initiativelor unor participanti care indeamna la incalcarea legii", se mai arata in comunicat.