Mircea Basescu si Marian Capatana, TRIMISI IN JUDECATA

0
5

Procurorii DNA au decis, luni, trimiterea in judecata a lui Mircea Basescu si Marian Capatana, in dosarul in care fratele presedintelui este acuzat de trafic de influenta in privinta procesului interlopului Sandu Anghel (Bercea Mondial), conform Mediafax.

Procurorii anticoruptie sustin, in rechizitoriu, ca la inceputul anului 2011, dupa ce fata de tatal denuntatorului s-a luat masura arestarii preventive de catre Tribunalul Olt, denuntatorul i-a remis lui Basescu Mircea suma de 250.000 de euro, prin intermediul lui Marian Adrian Capatina, in schimbul promisiunii lui Mircea Basescu ca va interveni pe langa magistratii investiti cu solutionarea cauzei referitoare la infractiunea savarsita de tatal denuntatorului si a altor cereri incidente in respectiva cauza, conform Hotnews.

Potrivit DNA, Mircea Basescu a lasat sa se creada ca are influenta asupra magistratilor si poate obtine o situatie favorabila pentru tatal denuntatorului: fie condamnarea la o pedeapsa mai mica, fie punerea in libertate, iar ulterior, pentru ca tatal denuntatorului nu a fost pus in libertate, denuntatorul i-a remis si suma de 350.000 de euro lui Marian Capatina in acelasi scop.

In rechizitoriu se arata ca sumele de bani i-au fost date luo Marian Capatina intre datele de 20 februarie 2011 (data luarii masurii arestarii preventive fata de tatal denuntatorului) si 22 februarie 2012 (data pronuntarii hotararii de condamnare la instanta de fond).

Din suma totala de 600.000 de euro remisa de denuntator inculpatului Capatina Marian Adrian, Basescu Mircea a primit suma de 250.000 de euro.

Pentru faptul ca a mijlocit remiterea banilor, inculpatul Capatina Marian Adrian si-a insusit suma de 350.000 de euro din totalul de 600.000 de euro primiti de la denuntator.

Dupa pronuntarea hotararii de condamnare din data de 22.02.2012, avand in vedere durata pedepselor cu inchisoarea aplicate, mult mai mari decat pedepsele promise de inculpatul Basescu Mircea, denuntatorul si membrii familiei sale au pretins restituirea banilor dati inculpatilor.

In acest sens, pana la data de 26.02.2012, inculpatul Basescu Mircea a restituit suma de 280.000 de dolari. Ulterior, au mai fost restituite diferite alte sume de catre inculpatul Capatina Marian Adrian.
Desi cei doi inculpati au restituit o parte din banii primiti, acestia l-au asigurat in continuare pe denuntator ca vor continua demersurile pentru care au primit banii, respectiv folosirea influentei in vederea obtinerii unei hotarari favorabile, inclusiv prin stramutarea dosarului de la Curtea de Apel Craiova.
La 28.02.2012, la Inalta Curte de Casatie si Justitie a fost inregistrata cererea de stramutare a cauzei de la Curtea de Apel Craiova, cerere formulata de catre tatal denuntatorului. La termenul din 21.03.2012 s-a respins cererea de suspendare a judecarii cauzei si s-a acordat un nou termen, la 25.04.2012. La acest din urma termen s-a dispus respingerea cererii de stramutare.

In cauza, a fost instituita masura asiguratorie a sechestrului asupra bunurilor imobile aflate in proprietatea inculpatilor Basescu Mircea si Capatina Marian Adrian.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Constanta, cu propunere de a se mentine masurile preventive si asiguratorii dispuse in cauza.

Facem precizarea ca aceasta etapa a procesului penal reprezinta, conform Codului de procedura penala, finalizarea anchetei penale si trimiterea rechizitoriului la instanta spre judecare, situatie care nu poate sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie.

Comentează

Please enter your comment!
Please enter your name here
Please enter your comment!