Monica Macovei anunta ca va contesta in instanta raportul Autoritatii Electorale Permanente: Noi am mutat finantarea electorala de la baroni la cetateni

0
6

Europarlamentarul Monica Macovei reactioneaza la publicarea raportului Autoritatii Electorale Permanente (AEP), in care se arata ca a incalcat Legea finantarii partidelor politice la alegerile prezidentiale. “Noi am mutat finantarea electorala de la baroni la cetateni”, puncteaza Macovei, continuand prin a arata ca va contesta in instanta raportul AEP.

Suntem printre primii care au făcut efectiv ceva pentru reforma electorală, folosind metode de finanțare moderne, din secolul 21”, sustine europarlamentarul, intr-o postare pe contul personal de Facebook.


Mesajul integral al Monicai Macovei:

“Autoritatea Electorală Permanentă ne-a amendat. În campania prezidențială, noi am mutat finanțarea electorală de la baroni la cetățeni.

A. Principala problemă pentru care suntem amendați este că nu am fi putut “demonstra” identitatea donatorilor pentru plățile primite prin Paypal

1. Paypal este un instrument de plată online folosit în toată lumea, care garantează securitatea și legalitatea tranzacțiilor;

2. Identitatea donatorilor prin paypal a fost verificată în timpul campaniei astfel: am contactat oamenii care au făcut plățile prin paypal și i-am rugat să ne trimita copii scanate dupa CI sau alte documente de identitate sau, cel puțin, să ne trimita CNP-ul lor. Datele au fost prezentate în timpul controlului, fiind insoțite de fișe de donație asumate de noi pentru fiecare din aceste sume. Oricând AEP poate verifica identitatea oamenilor și întreba dacă ei au fost donatori;

3. Cu toate acestea, Autoritatea Electorală Permanentă ne-a amendat pentru că în opinia lor nu putem dovedi că aceste persoane care au donat câte 50 -100 de lei sunt cetățeni români. AEP consideră ca legea ne-ar obliga să chemăm la București câteva mii de donatori prin paypal (foarte mulți cu domiciliul în afara țării) și să le cerem, cu cartea de identitate în mână, să semneze fișa de donație.
 

(Monica Macovei, in campania pentru prezidentiale)

AEP susține, între altele, că " Procesarea donațiilor s-a făcut de către compania PayPal Inc, companie lider în tranzacțiile online și procesare de plăți. Donatorul este direcționat către un site securizat, iar datele transmise sunt criptate pentru a preveni orice scurgere de informații confidențiale". În continuare, AEP susține că "se impune interzicerea acestei surse de finanțare din lipsa transparenței provenienței sumelor încasate …".

La alegerile prezidențiale, echipa de campanie a schimbat complet modul în care se poate face finanțarea electorală. Am cerut cetățenilor să își susțină financiar candidații în care cred și să nu îi lase pradă intereselor oculte ale marilor finanțatori, care apoi vor ceva în schimb și așa devin "clientela politică".

Acesta este și primul pas spre reforma atât de necesară a sistemului actual de finanțare a campaniilor și partidelor politice care se practica in toate tarile cu democrații solide.

Actuala lege este gândită pentru donatori puțini și mari. Am cerut în campania electorală susținătorilor noștri să ne doneze câte 50 de lei, ca să putem finanța campania. Reacția a fost fabuloasă: am primit mii de donații mici.

Suntem printre primii care au făcut efectiv ceva pentru reforma electorală, folosind metode de finanțare moderne, din secolul 21, și vom continua să luptăm pentru schimbarea legilor anchilozate.

B. Vom contesta în instanță Raportul AEP”, transmite Macovei.
 

Ce spune raportul AEP

Partidul Social Democrat (PSD), Partidul National Liberal (PNL), Partidul Miscarea Populara (PMP), Partidul Ecologist Roman (PER), Monica Macovei si Calin Popescu Tariceanu au incalcat Legea finantarii partidelor politice la alegerile prezidentiale, potrivit unui raport publicat de Autoritatea Electorala Permanenta (AEP).

In cazul candidatului independent Monica Macovei, AEP a constatat incalcarea prevederii conform careia "cheltuielile privitoare la realizarea materialelor de propaganda electorala sunt suportate exclusiv de beneficiarii acestora – candidati independenti, partide politice sau aliante politice ori electorale".

In plus, Macovei nu a declarat la AEP prin intermediul mandatarului financiar, in termenul legal de cinci zile lucratoare, primirea donatiilor de la persoane fizice sau juridice in timpul campaniei electorale.

Conform sursei citate, un alt articol de lege incalcat de Macovei priveste faptul ca la primirea donatiei era obligatorie verificarea si inregistrarea identitatii donatorului, indiferent de caracterul public sau confidential al acesteia.

Europarlamentarul a fost sanctionat cu amenda intre 5.000 lei si 25.000 lei si cu confiscarea sumelor care au facut obiectul incalcarii legii finantarii partidelor si campaniilor electorale.

Comentează

Please enter your comment!
Please enter your name here
Please enter your comment!