Moscova reactioneaza la acuzatiile Kievului privind prezenta a 700 de soldati rusi in estul Ucrainei: O ABSURDITATE TOTALA!

0
18

Federatia Rusa respinge acuzatiile Kievului, potrivit carora aproximativ 700 de soldati rusi ar fi intrat in estul Ucrainei pentru a oferi sprijin rebelilor separatisti. Ministerul rus al Apararii a catalogat, marti, afirmatiile ca fiind “de o absurditate totala”, potrivit AFP, citata de Agerpres.

Acuzațiile de ieri (n.r. — luni) ale Kievului cu privire la așa-zisele incursiuni ale grupurilor de soldați ruși la frontiera ruso-ucraineană nu merită nicio reacție. Este o absurditate totală”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării al Federației Ruse, Igor Konacenkov.

Potrivit acestuia, aceste “halucinații” ale autorităților ucrainene vizează să suscite simpatia susținătorilor lor occidentali, cu câteva zile înainte de Forumul Economic Mondial de la Davos, care se va desfășura de miercuri până sâmbătă.

Nu vom fi surprinși dacă același tip de acuzații se vor face auzite extrem de curând, de la înaltele tribune din Elveția, unde se derulează în fiecare an această mare reuniune economic”, a adăugat Konacenkov.
 

Kievul acuza din nou

Autoritatile ucrainene acuza Federatia Rusa ca ar fi trimis 700 de militari in estul separatist al tarii. Ar fi vorba despre doua grupuri de militari rusi care ar fi traversat frontiera catre Ucraina, potrivit purtatorului de cuvant al armatei ucrainene.

"Fiecare grup era format din 300 – 350 de militari", adaugă Andrei Lisenko, precizând că Rusia încearcă astfel să îi ajute pe insurgenţii proruşi.

Kievul şi NATO au acuzat in repetate randuri Rusia că a trimis militari pentru susţinerea insurgenţilor separatişti din estul Ucrainei. Moscova a respins toate acuzatiile.
 

11 convoaie rusesti, in estul Ucrainei

Informatia privind noi militari rusi trimis sa lupte in estul Ucrainei vine dupa ce, in primele zile ale anului 2015, a aparut informatia potrivit careia Rusia a trimis cel de-al 11-lea convoi despre care Moscova sustine ca transporta ajutor umanitar catre regiunile Donetk si Lugansk, in estul separatist al tarii vecine.

O coloana compusă din 60 de camioane cu produse alimentare a părăsit duminică, 4 ianuarie 2015, în jurul orei locale 06:00, centrul Ministerului rus pentru Situații de Urgență din Noghinsk ( o suburbie a Moscovei). Pe drum, acestora urmau să li se alăture alte 60 de camioane, tot cu ajutor umanitar, anuntau la acel moment oficiali ai ministerului rus.

(Convoi rusesc, in drum spre estul separatist al Ucrainei)

Convoiul era așteptat să sosească la 8 ianuarie în regiunile Donețk și Lugansk.

Un înalt responsabil al Ministerului rus pentru Situații de Urgență, Viktor Iatsutsenko, declarase inițial că plecarea convoiului umanitar este programată pentru 8 ianuarie.

Al 11-lea convoi umanitar trimis de Rusia în estul Ucrainei, acesta transporta peste 1.400 de tone de produse alimentare locuitorilor din zonele controlate de insurgenții proruși.

De la 11 august, Rusia a trimis — în pofida protestelor Ucrainei — peste 13.400 de tone de ajutor umanitar populației din estul Ucrainei, teatrul unui conflict sângeros între forțele guvernamentale și milițiile separatiste.

Conflictul separatist din estul Ucrainei, izbucnit în aprilie 2014, s-a soldat cu cel puţin 4.800 de morţi.

Potrivit estimărilor serviciilor de informaţii ucrainene, peste 8.500 de militari ruşi erau, pe 15 ianuarie, în estul Ucrainei.

Comentează

Please enter your comment!
Please enter your name here
Please enter your comment!