NATO va construi un centru de comanda in Romania

0
27

NATO  va construi mai multe centre multinationale de comanda, in 2015, in Romania, Bulgaria, Polonia si in tarile baltice. Anuntul a fost facut de Ministerul lituanian al Apararii, relateaza ziare.com

 

"Am reusit sa atingem obiectivele stabilite de Comitetul militar NATO – crearea unor centre multinationale de comanda in Lituania, Letonia, Estonia, Polonia, Romania si Bulgaria", a spus vineri seful Statului Major lituanian, generalul Jonas Vytautas Zukas, cand s-a intors de la o reuniune NATO desfasurata la Bruxelles.
 

"Centrul multinational din Lituania nu va fi doar un element de disuasiune, ci si o capabilitate de comanda si control pentru fortele aliate din Lituania, in caz de necesitate, contribuindu-se astfel la consolidarea apararii noastre", a adaugat generalul Zukas.

 

CITITI SI: NATO analizeaza noua doctrina militara a Rusiei


La inceputul lunii septembrie 2014, la summit-ul NATO din Tara galilor, tarile membre au decis implementarea unui plan de raspuns rapid pentru intarirea apararii colective a Aliantei.
 

Presedintele de atunci Traian Basescu a anuntat ca Romania va avea pe teritoriul ei o structura de comandament NATO functionala, in contextul crizei din Ucraina. "Vom avea o structura de comandament NATO. In documentele care nu sunt destinate publicitatii, Romania figureaza ca fiind stat care va oferi facilitati pentru un comandament NATO de dimensiuni acceptabile, dar noi stim ca unul dintre comandamente va fi pe teritoriul Romaniei. Prin adoptarea Planului de actiune s-a decis prezenta NATO pe teritoriul statelor de la frontiera de est a NATO, inclusiv pe teritoriul Romaniei", a declarat fostul sef al statului. 

 

Comentează

Please enter your comment!
Please enter your name here
Please enter your comment!