Noul Cod Fiscal: Taxele locale vor fi indexate în fiecare an cu rata inflaţiei

0
8

Conform noului Cod Fiscal care va intra in vigoare in 2016, taxele locale vor fi indexate cu inflaţia în fiecare an, nu la trei ani, aşa cum prevedea vechiul Cod.

 

În cazul oricărui impozit sau oricărei taxe locale, care constă într-o anumită sumă în lei sau care este stabilită pe baza unei anumite sume în lei, sumele respective se indexează anual, până la data de 30 aprilie, de către consiliile locale, ţinând cont de rata inflaţiei pentru anul fiscal anterior, comunicată pe site-urile oficiale ale Ministerului Finanţelor Publice şi Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice”, se arată în articolul 491 din noul Cod Fiscal, conform Gandul.

 

Sumele indexate vor fi aprobate prin hotărâre a consiliului local şi se aplică în anul fiscal următor. Actualul Cod fiscal prevedea că, în cazul oricărui impozit sau oricărei taxe locale, sumele se indexează o dată la 3 ani, ţinând cont de evolutia ratei inflaţiei de la ultima indexare.

 

Noul Cod Fiscal oferă de asemenea posibilitatea administraţiilor financiare să aplice cote de impozitare între 0,08% şi 0,2% din valoarea impozabilă a clădirilor rezidenţiale. Românii ar putea plăti impozite de până la două ori mai mari pentru locuinţe, potrivit noului Cod Fiscal.

 

Noul Cod îi avantajează pe cei care deţin mai multe case şi pe cei cu locuinţe cu o suprafaţă mai mare de 150 de metri pătraţi. Pentru prima locuinţă în afara celei de domiciliu se plătea până acum la primărie un impozit majorat cu 65%, pentru a doua un impozit mărit cu 150%, iar pentru a treia cu 300%.  Aceste taxe majorate vor fi eliminate din 2016. La fel şi cele pentru proprietăţile cu suprafeţe mai mari de 150 de metri pătraţi.

 

 

 

Comentează

Please enter your comment!
Please enter your name here
Please enter your comment!