O comisie a PE vine la Bucuresti sa discute cu Ion Iliescu despre inchisorile CIA din Romania

0
13

O delegaţie a Comisiei LIBE din Parlamentul European va veni la Bucureşti, între 24-25 septembrie, pentru a discuta cu fostul președinte Ion Iliescu, Ioan Talpeş, Bogdan Aurescu, Tiberiu Niţu, şi cu reprezentanţi ai societăţii civile, în legătură cu presupusele centre CIA în România, scrie Mediafax.

 

"O delegaţie a Comisiei pentru Libertăţi Civile, Justiţie şi Afaceri Interne va vizita Bucureştiul în perioada 24 -25 septembrie pentru a verifica presupusele transporturi şi deţineri ilegale de prizonieri de către CIA", a precizat departamentul de comunicare al LIBE..

 

Acuzaţiile privind utilizarea de către CIA a statelor membre UE, printre care România, Polonia şi Lituania, pentru transportarea şi detenţia ilegală a prizonierilor au fost anchetate de comisia temporară a Parlamentului European creată în 2006. 

 

Senatul american a prezentat în decembrie 2014 un raport de anchetă cu privire la tehnicile de "interogare în forţă" ale Agenţiei de spionaj CIA în perioada 2001-2009. Washington Post a relatat că potrivit raportului Comisiei de Informaţii din Senatul SUA privind programul de interogare al CIA România ar apărea pe lista închisorilor secrete ale Agenţiei, în centrul de detenţie deschis pe teritoriul României fiind interogaţi mai mulţi prizonieri suspectaţi de legături cu grupări teroriste. În versiunea publică a raportului sunt secretizate o serie de informaţii, inclusiv ţările în care ar fi existat închisori secrete ale Agenţiei Centrale de Informaţii, scrie Washington Post, adăugând că detalii din document permit decodarea acestor centre de detenţie, mai scrie Mediafax.

 

Comentează

Please enter your comment!
Please enter your name here
Please enter your comment!