ONU. Rezolutie pentru inspectarea navelor din apele internationale din largul Libanului

0
11

ONU i-ar putea autoriza pe europeni să inspecteze navele în apele internaționale pentru a încerca să oprească valul de imigranți pe Marea Mediterană, au declarat miercuri câțiva diplomați, citați de AFP. Proiectul este discutat cu cinci tari cu statut de membru permanent in Consiliul de Securitate

Proiectul de rezoluție, care este discutat între cele cinci țări cu statut de membru permanent în Consiliul de Securitate al ONU (SUA, China, Rusia, Marea Britanie și Franța) și celelalte state europene vizate, ar putea fi adoptat în septembrie, potrivit ambasadorului rus Vitali Ciurkin, care prezidează Consiliul în această lună.

 

Concret, este vorba despre apele internaționale din largul Libiei.

Uniunea Europeană a lansat o misiune navală care întreprinde, de asemenea, operațiuni militare împotriva traficanților de-a lungul coastelor libiene. Pentru moment, această misiune se limitează la o primă etapă de supraveghere și schimb de informații. Prinderea traficanților pe uscat sau în apele teritoriale libiene ar necesita acordul formal al unui guvern libian de uniune națională. Or, facțiunile libiene nu au căzut de acord, în pofida eforturilor de mediere ale ONU, scrie Agerpres.

 

Până atunci, ideea este ca ONU să le furnizeze țărilor europene legitimitatea internațională necesară pentru a acționa în apele internaționale. Ele ar fi astfel autorizate să oprească navele suspecte pentru a le inspecta. Dacă găsesc la bord imigranți, ei vor putea fi salvați și duși în Italia, unde vor fi examinate eventuale cereri de azil din partea lor.

 

Navele vor fi astfel confiscate și distruse, sau demontate, pentru a deveni nefolosibile, și traficanții trimiși în fața justiției. 

Comentează

Please enter your comment!
Please enter your name here
Please enter your comment!