Oprea şi Ponta legaţi de «Afacerea Grădiniţa», din care generalul a încasat milioane de euro

0
24

Gabriel Oprea s-a învecinat timp de trei luni cu familia Ponta, în Voluntari. Apoi, a cumpărat terenul de la Victor Ponta, l-a unit cu proprietatea sa și a construit acolo o vilă de peste 600 mp cu piscină și teren de tenis.

 

Ulterior, a închiriat totul unei grădinițe și, în final, a donat copiilor săi întreaga proprietate de 3.295 mp. Gard în gard, se află un cartier de vile din vânzarea cărora generalul Oprea a încasat 2,5 milioane de euro în 2007,  se arată într-un articol publicat de Rise Project.

 

Documentele cadastrale arată că terenul de 3.295 de mp, situat pe strada Tudor Arghezi din Voluntari, este, de fapt, o alipire de mai multe loturi cumpărate la pachet de Gabriel Oprea împreună cu afaceristul Dumitru Bucșaru, conform Rise Project.

 

Inițial, o bucată de 1.000 mp fusese revendicată și dobândită de trei localnici la jumătatea anilor ‘90. Aceştia au vândut în 2002: jumătate (500 mp) a ajuns la un samsar, cealaltă – la Victor Viorel Ponta și Elena Roxana Ponta (fosta soţie a lui Victor Ponta).

 

Victor Ponta și fosta lui soție au fost doar trei luni proprietari de facto ai celor 500 mp. În acea perioadă, Ponta era șeful Corpului de Control al guvernului condus de Adrian Năstase, iar Gabriel Oprea – prefectul Capitalei (anterior – șef la Rezervele Statului, ulterior – la Interne, ministru delegat pentru administrație publică). În afară de partid, pe cei doi, Oprea și Ponta, îi mai lega ceva: în 2001, deci cu un an înaintea tranzacției din Voluntari, generalul botezase copilul soților Ponta, scrie Rise Project.
  

În 2003, tandemul Gabriel Oprea – Dumitru Bucșaru obținea autorizație de construire pe terenul în cauză. Aprobarea a fost emisă pe numele lui Oprea, în mai 2003. Între timp, lotului existent de 1.000 de mp, preluat de la Ponta și samsar, i-a fost alipit formal un alt teren. Și acesta din urmă provenea de la localnicii împroprietăriți de primărie la sfârşitul anilor ‘90.

 

În 2005, Bucșaru iese din schemă, Oprea îi cumpără partea cu aproximativ 100.000 de euro și rămâne stăpân pe terenul de 3.295 mp, vila și piscina din Voluntari.

 

Atunci când a lichidat șantierul, familia Oprea a închiriat proprietatea din Voluntari unei asociații non-profit care activează în domeniul educației private. Acum, Şcoala Primară „Questfield” funcționează acolo.

Astăzi, vila și piscina construite de Oprea sunt închiriate de o grădiniță privată.

 

Gabriel Oprea susține că a cumpărat terenul între 2002 și 2005, dar nu de la Victor Ponta. Nu a spus însă de la cine, invitând  Rise Project să-i consule declarațiile de avere. Numai că acest tip de documente nu specifică vânzătorii.

 

Fiind plecat din țară, Victor Ponta a comunicat că preferă să-i transmitem în scris întrebările. Însă n-a răspuns până acum.

 

Elena Roxana Ponta, fosta lui soție, figurează și ea în istoricul cadastral al proprietății din Voluntari, dar n-a vrut să comenteze: “Eu sunt despărțită de soțul meu de zece ani și chiar nu văd rostul acestui telefon”, conform Rise Project.

 

Loturile de teren din Voluntari care au fost sau sunt încă în proprietatea familiei Oprea au făcut parte din așa-numita Tarlaua 11. 
În imediata vecinătate se află celebrele terenuri MApN care au ajuns fraudulos la Gigi Becali, la sfârșitul anilor ‘90.

 

VEZI SI AICI

 

 

Comentează

Please enter your comment!
Please enter your name here
Please enter your comment!