Oprescu: Planul nostru este să adunăm cel puţin 80% din câinii de pe străzi

0
7

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat, marţi, că legile anterioare cu privire la câinii fără stăpân, care interziceau eutanasierea, nu au rezolvat problema maidanezilor.

 

”Sper că auto-intitulaţii iubitori de animale au înţeles că existenţa câinilor fără deţinător pe străzi reprezintă un pericol public. În calitate de Primar General vă anunţ că voi purta discuţii şi voi colabora foarte strâns cu ONG-urile decise să sprijine cu adevărat Bucureştiul şi bucureştenii, dar că nu voi mai avea niciun fel de dialog cu iubitorii de câini în stradă”, a declarat Oprescu intr-o conferinta de presa.

Edilul Capitalei a susţinut că Primăria are dreptul de a verifica dacă animalele de pe străzi au fost abandonate, iar persoanele găsite vinovate vor fi pedepsite conform legii.

De asemenea, Oprescu a prezentat şi planul Primăriei Municipiului Bucureşti, printre care adunarea a cel puţin 80% din câinii de pe străzi şi reducerea cu 90% a numărului oamenilor muşcati de câinii comunitari.

”Ne vom extinde de trei ori capacitatea de cazare în adăposturile publice. (…) Vrem să ajungem la 3.300 de locuri, pentru ca procesul de prindere să se poată desfaşura într-un ritm mult mai alert. Şi aici intervin iubitorii de animale. Cei adevăraţi. Sperăm ca aceştia să adopte cel puţin 50% din câinii pe care îi prindem. Şi dacă respectăm întocmai obiectivele enunţate, într-un an şi jumătate Bucureştiul va scăpa de câinii de pe străzi”, a mai spus Oprescu, adăugând că ONG şi cetăţenii ar trebui să adopte aproximativ 140 de câini pe zi.

În programul de prindere a câinilor, prioritare vor fi zonele frecventate de copii. Astfel, 20% dintre efectivele autorităţilor vor fi la grădiniţe, creşe, şcoli şi pe străzile aglomerate, iar mai apoi, echipele de ecarisaj vor merge acolo unde există reclamaţii.

”Pentru ca toate acestea să funcţioneze, am înfiinţat un număr scurt pentru reclamaţii 021/9844, unde cetăţetii pot să anunţe existenţa haitelor, a câinilor periculoşi, eventuale atacuri”, a mai spus edilul.