Orice paralela intre Kosovo si Transilvania este neavenita

0
5

comunicat al Ligii Pro Europa

 

Liga Pro Europa isi exprima dezamagirea fata de reactia disproportionata si inadecvata a Parlamentului, Presedintiei si Guvernului Romaniei la declararea independentei provinciei Kosovo. Prin atitudinea panicarda si improvizata, autoritatile au creat un val de emotie in opinia publica si au legitimat virulenta discursului extremist si sovin din partea unor forte politice marginale, in cautarea unei relansari politice intr-un an electoral.

Liga Pro Europa, in calitatea sa de organizatie a societatii civile care a militat constant inca din decembrie 1989 pentru integrarea Romaniei in Uniunea Europeana si NATO, isi exprima insatisfactia ca autoritatile romane nu au tinut cont de punctul de vedere al majoritatii statelor UE si NATO in privinta recunoasterii independentei Kosovo. Invocand un asa-zis interes national, care nu-si regaseste motivatia in realitatile din Romania, autoritatile romane, desi constiente ca interesul national al Romaniei, pacea, stabilitatea, securitatea si prosperitatea sunt garantate tocmai de apartenenta la UE si NATO, au optat pentru o pozitie marginala, aliniindu-se strategiei Federatiei Ruse, ale carei interese geostrategice nu coincid cu cele romanesti.

Liga Pro Europa a fost printre primele organizatii care au atras atentia asupra faptului ca orice paralela intre Kosovo si Transilvania este neavenita. Din pacate, aceasta comparatie a fost lansata tocmai de politicienii romani, iar reactia disproportionata fata de declararea independentei Kosovo a creat pe plan international impresia ca Romania s-ar confrunta de fapt cu spectrul unor tensiuni interetnice ireconciliabile. Aceasta atitudine inconsecventa afecteaza credibilitatea si previzibilitatea Romaniei ca stat membru al UE si NATO, iar consecintele pe termen lung sunt greu de evaluat.

 Ca una dintre organizatiile care au promovat constant reconcilierea istorica romano-maghiara, Liga Pro Europa este indignata de faptul ca partidele romanesti proeuropene au cedat atat de usor presiunilor nationaliste ale extremistilor. Liga Pro Europa condamna cu fermitate discursul politic antimaghiar si antieuropean, ofensele si insinuarile aduse comunitatii maghiare, etichetata ca lipsita de loialitate si avand o agenda oculta. Liga Pro Europa reaminteste ca minoritatea maghiara din Romania a avut o contributie substantiala la integrarea euro-atlantica a Romaniei si a dovedit loialitate fata de Romania, prin optiunea pentru instrumentele legale, de cooperare, participare si solidaritatea pentru promovarea intereselor sale de pastrare si dezvoltare a identitatii sale nationale.

Liga Pro Europa considera neavenite manifestarile initiate de Consiliul National Secuiesc sau Uniunea Maghiarilor de Pretutindeni, care nu fac decat sa potenteze discursul nationalist romanesc si sa obstructioneze negocierile institutionale dintre majoritate si minoritati pentru adoptarea legislatiei capabile sa garanteze dezvoltarea in continuare a comunitatilor minoritare.

Liga Pro Europa isi manifesta speranta ca autoritatile romane isi vor revizui pozitia in privinta recunoasterii independentei Kosovo si isi vor aduce aportul, cu responsabilitate si tact, la recladirea increderii dintre statele si natiunile din Balcani, contribuind la sprijinirea integrarii lor euro-atlantice si la procesul de reconciliere istorica.

 

Smaranda Enache

Copresedinta, Liga Pro Europa