Osemintele a zeci de mii de prizonieri, printre care si romani, intr-o groapa din Rusia

0
6

Groapa comuna a fost descoperita in iunie, la periferia orasului rus Kirov, situat la 800 de km nord-est de Moscova, in stepa rusa. Reprezentanti ai Grupului de speologie italian San Martino au declarat ca in groapa care are dimensiunile de 100/50 de metri sunt 15.000-20.000 de schelete.

 

Este vorba de resturi apartinand unor militari decedati in primele luni ale anului 1943 dupa ce au fost luati prizonieri de armata sovietica dupa contraofensiva de la Stalingrad. Groapa comuna se afla la 15 kilometri de orasul Kirov, in apropierea Raului Vjatka, de-a lungul caii ferate transsiberiene, conform HotNews.ro.

Dupa primele cercetari, au fost stabilite nationalitatile unora dintre victime: italieni, germani, romani si unguri – prizonieri de razboi morti de foame, de frig, de boli, in timp ce erau transportati cu trenul. De aceea au fost ingropati de-a lungul caii ferate. Cercetatorii rusi Aleksei Ivakin si Andrei Ogoljuk au estimat ca in groapa ar putea fi intre 15.000 si 20.000 de schelete.

"Multumim asociatiei ungare Had-es Kulturtorteneti Egyesulet pentru semnalarea care ne-a permis sa luam legatura cu persoanele din Rusia care se ocupa de aceasta descoperire exceptionala", a declarat Gianfranco Simonit, responsabil al Sectiei de cercetari istorice a Grupului de speologie San Martino.

Simonit a declarat ca Ambasada Italiei din Rusia a fost informata in iunie in legatura cu acest caz, la fel si reprezentantele diplomatice ale Germaniei, Ungariei si Romaniei.

Comentează

Please enter your comment!
Please enter your name here
Please enter your comment!