Papa Francisc este primul suveran pontif care tine un discurs in Congresul Statelor Unite

0
11

Statele Unite ale Americii sunt martore ale unei premiere istorice. Papa Francisc este primul suveran pontif care sustine un discurs in Congresul american.

 

Presedintele american Barack Obama l-a primit, miercuri, la Casa Alba, pe Papa Francisc. Unul dintre principalii aliati politic ai liderului american, Francisc este cel de-al trei-lea Papa care vine la Casa Alba, el aflandu-se intr-un veritabil turneu politic in aceasta perioada.

 

Venind direct din Cuba, unde s-a intalnit cu principalii decidenti politici, Papa a ajuns miercuri la Washington, acolo unde a fost intampinat de presedintele Obama si sotia sa Michelle.

 

Astazi, in premiera, Papa s-a adresat membrilor Congresului Statelor Unite ale Americii: “Sunt fericit ca America continua sa fie, pentru multi, o tara a viselor. Vise care conduc la actiune, la participare, la angajament. Vise care trezesc ce e mai profund si mai adevarat in viata unui popor”, a spus Francisc, potrivit HotNews.

 

Suvernatul pontif a facut un apel in fata congresmenilor pentru combaterea fundamentalismelor:

 

Un echilibru delicat este necesar pentru a lupta impotriva violentei comise in numele unei religii, al unei ideologii (…), salvand insa (…) libertatile individuale”.

 

Inevitabil, dat fiind contextul global, Papa a vorbit si despre criza refugiatilor, “de o aploare nemaicunoscuta de la al Doilea Razboi Mondial” incoace: “Aceasta criza ne pune in fata unor mari provocari si a numeroase decizii dificile”.

 

Presedintele Barack Obama nu si-a ascuns admiratia fata de Jorge Bergoglio (adevaratul nume al Papei) pentru atitudinea modesta si conteaza pe sprijinul Vaticanului in doua dosare importante pentru administratia Obama: reapropierea de Cuba si lupta impotriva schimbarilor climatice.

 

Vizita de sase zile in Statele Unite este cea de-a treia a unui Papa la Casa Alba, dupa ce Jimmy Carter l-a primit pe Ioan Paul al II-lea in 1979, iar George W. Bush, pe Benedict al XVI-lea in 2008.

Comentează

Please enter your comment!
Please enter your name here
Please enter your comment!