Parlamentul trebuie sa ia act, la ora 15.00, de decizia CCR privind invalidarea referendumului. USL se gandeste la posibile obstacole in calea intoarcerii lui Basescu la Cotroceni

0
7

Parlamentul se reuneşte astăzi, de la ora 15.00, pentru a lua act de hotărârea Curţii Constituţionale privind referendumul din 29 iulie pentru demiterea preşedintelui. Chiar dacă procedura pare simplă, parlamentarii ar putea amâna reîntoarcerea lui Traian Băsescu în scaunul prezidenţial, prin tot felul de tertipuri – relateaza Adevarul.ro.

 

Citirea deciziei CCR în plen s-ar putea lovi, în primă fază, de paşii procedurali. Conform regulamentului, pentru a se ajunge la momentul citirii deciziei CCR, în sala de plen trebuie să fie prezenţi jumătate plus unu din senatori şi deputaţi, iar acest procent nu se poate înregistra fără prezenţa parlamentarilor USL.

Înainte de a se citi motivarea CCR, social-liberalii pot cere verificarea prezenţei. Dacă numărul de semnături arată că sunt suficienţi parlamentari în sală, motivarea poate fi citită. În caz contrar, preşedintele şedinţei amână momentul citirii şi totodată împiedică publicarea motivării în Monitorul Oficial, conform Adevarul.ro.

 

Proiectele lui Ghise: retrimiterea deciziei la CCR sau Parlamentul sa constate ca Basescu e demis

Un alt obstacol în calea lui Traian Băsescu în drumul spre Cotroceni ar putea fi proiectul de hotărâre lansat de liberalul Ioan Ghişe. Senatorul PNL a propus două variante prin care poate fi împiedicat Traian Băsescu: fie ca Parlamentul să retrimită Curţii Constituţionale hotărârea prin care referendumul este considerat invalid, fie ca Parlamentul să constate că preşedintele suspendat Traian Băsescu este demis.

Potrivit acestuia, iniţiativele sale sunt susţinute de conducerea PNL şi speră ca social-democraţii să sprijine demersul.

 

"PNL va susţine propunerile mele şi asta se va definitiva ca decizie mâine dimineaţă într-o şedinţă a conducerii partidului. Sper ca şi colegii de la PSD să conştientizeze că trebuie susţinute aceste propuneri. Nu vă pot spune cu cine am vorbit din conducere, dar vă spun că PNL va susţine iniţativele mele", a declarat pentru Gândul senatorul Ioan Ghişe.

 

"Eu am depus ieri la conducerea partidului un proiect de hotărâre, astăzi am depus cel de-al doilea proiect. BPC al PNL se va întruni mâine dimineaţă, el este competent să spună dacă mă susţine şi eu v-am spus că ştiu de la oamenii din conducerea partidului că PNL va susţine propunerile mele. Sper ca până mâine după-amiază acelaşi lucru să îl facă şi PSD. Dacă îl face bine, dacă nu iarăşi bine", a mai spus Ghişe.

Desi PSD pare mai reticent decat liberalii de a se lansa in asemenea aventuri, Viorel Hrebenciuc afirma ca USL analizeaza propunerea lui Ghise.

 

Chelaru: Vrem lamuriri de la CCR si Comisia de la Venetia

Totodata, Ioan Chelaru, senator PSD si vicepresedinte al Senatului, a declarat ca Parlamentul ar putea avea luni o pozitie activa si ar putea decide sa ceara lamuriri Comisiei de la Venetia sau explicatii Curtii Constitutionale pentru decizia de invalidare a referendumului privind demiterea presedintelui Romaniei, potrivitAgerpres.

 

El spune ca in sedinta reunita a grupurilor parlamentare ale PSD, de la ora 14:00, s-ar putea lua in discutie propunerea senatorului PNL Ioan Ghise de validare de catre Parlament a referendumului. Parlamentul se reuneste luni, la ora 15:00, in sesiune extraordinara, pentru citirea hotararii CCR privind invalidarea referendumului din 29 iulie, relateaza HotNews.ro.

 

Iliescu: Parlamentul trebuie sa corecteze decizia Curtii Constitutionale

Preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a declarat, în această dimineaţă, într-un interviu pentru Gandul.info, că Parlamentul ar trebui "să corecteze" decizia Curţii Constituţionale şi să-l demită pe preşedintele suspendat Traian Băsescu.

 

Iliescu susţine că judecătorii Curţii Constiuţionale au apelat la un "artificiu nefiresc" pentru invalidarea referendumului, iar parlamentarii ar trebui să ţină cont de faptul că s-a îndeplinit condiţia de prezenţă, deoarece nu sunt "mai mult de 15 milioane de alegători".

Potrivit preşedintelui de onoare al PSD, românii din afara graniţelor nu ar trebui contabilizaţi la cvorum. "Parlamentul poate lua decizia finală şi trebui să aibă o poziţie activă, nu una pasivă", este concluzia lui Ion Iliescu.

 

"Eu cred  că trebuie (Parlamentul – n.n.) să aibă o poziţie activă, nu pasivă, doar să înregistreze decizia CCR. Curtea Constituţională este un colectiv de lucru de nouă oameni, Parlamentul este format din reprezentanţii cetăţenilor.

Curtea Constituţională a apelat la un artificiu nefiresc. Raportarea la rezervorul de voturi trebuie făcută la cetăţenii trăitori pe teritoriul ţării, la cei 19 milioane de români, din care cu drept de vot sunt doar vreo 15 milioane. Nu în mod artificial adăugată o cifră total aleatorie cu românii de peste hotare, care oricum nu sunt interesaţi de asemenea chestiuni.

Au votat vreo 70.000. Rezervorul la care trebuie să te referi este cel al cetăţenilor trăitori pe teritoriul ţării. Aceştia sunt 19 milioane cu toţii, din care aproape patru milioane o reprezintă populaţia minoră. Ei, astfel se schimbă datele problemei", a spus Iliescu in interviul pentru Gandul.