Parlamentului UCRAINEAN a respins DEMISIA lui Arseni IATENIUK din funcţia de PREMIER

0
11

Parlamentul ucrainean a respins, joi, demisia premierului Arseni Iaţeniuk, evitând o nouă criză politică în ţara devastată deja de un conflict armat în est. Iaţeniuk, un prooccidental aflat în funcţie de la fuga preşedintelui demis Viktor Ianukovici, a ameninţat că pleacă la 24 iulie, după dizolvarea în Parlament a coaliţiei guvernamentale care deschide calea alegerilor legislative anticipate dorite de preşedinte, relateaza Mediafax.

 

Doar 16 deputaţi au votat în favoarea demisiei sale, faţă de cele 226 de voturi necesare. 

 

Deputaţii au respins legile privind redresarea finanţelor ţării, care se menţine pe linia de plutire graţie unui ajutor internaţional masiv şi care se află într-o recesiune profundă. Iaţeniuk a denunţat atunci o "crimă morală şi politică", denunţând faptul că parlamentarii în campanie nu vor adopta legi de care depinde "soarta ţării".

 

CITITI SI: Surse: Angela MERKEL si Vladimir PUTIN negociaza un ACORD care sa puna capat crizei din Ucraina. Ucraina ar urma sa recunoasca anexarea Crimeei de catre Rusia pentru a primi gaze naturale

 

Ulterior, el şi-a temperat declaraţiile şi a acceptat să rămână în funcţie cu condiţia ca legile bugetare şi fiscale respective să fie votate, ceea ce s-a şi întâmplat joi. Textele prevăd în special economii bugetare şi noi finanţări pentru forţele armate implicate în est. "Astăzi sunt două veşti importante pentru economia mondială. Prima este că Argentina a intrat în incapacitate de plată, a doua că Ucraina nu este în faliment şi nu va fi niciodată", s-a felicitat Iaţeniuk.

 

Şeful statului a declarat, la rândul său, că vrea menţinerea lui în post, dar a confirmat joi în faţa deputaţilor că alegerile legislative anticipate sunt "deja o realitate", cerând Guvernului şi Parlamentului să dea dovadă de responsabilitate.

 

Jurist şi economist în vârstă de 40 de ani, Iaţeniuk este membru al partidului Batkivşcina al Iuliei Timoşenko, cea mai importantă forţă a coaliţiei, care se opune alegerilor anticipate. El a fost unul dintre liderii mişcării de contestare din Maidan care a condus la destituirea lui Ianukovici.

 

Comentează

Please enter your comment!
Please enter your name here
Please enter your comment!