Parti din nava de război MISTRAL pe care FRANTA o va livra RUSIEI, au ajuns in portul Saint-Nazaire unde vor fi ASAMBLATE

0
8

Jumătate din cea de a doua navă de război de tip Mistral, care urmează să fie finalizată pe şantiere navale franceze pentru statul rus, a sosit marţi seara în portul Saint-Nazaire (vest), în contextul în care acest contract de vânzare provoacă o controversă pe fondul crizei ucrainene. Această a doua navă va purta numele "Sevastopol", un oraş din Crimeea, peninsula ucraineană anexată de către Rusia în martie, alimentând tensiunile dintre Kiev şi Moscova. Construită în Rusia, jumătatea din spate a navei urmează să fie asamblată cu partea din faţă, construită de către Şantierele navale STX la Saint-Nazaire, relateaza Romania Libera.

 

O operaţiune similară, constând în construirea unei părţi a navei în Rusia şi asamblarea cu cealaltă parte la Saint-Nazaire, a avut loc pentru "Vladivostok", primul dintre cele două bastimente de proiecţie şi comandament (BPC) de tip Mistral vândute ruşilor. "Vladivostok", care se află în etapa testelor pe mare, urmează să fie livrat în toamnă.

 

CITITI SI: SUA AU SANTAJAT Franţa cu penalizarea BNP, pentru a renunţa la livrarea vaselor Mistral catre Rusia – Vladimir Putin

 

Aproximativ 400 de marinari ruşi, care vor alcătui echipajele celor două nave de război, au sosit la Saint-Nazaire pe 30 iunie, pentru a primi o formare de patru luni în vederea manevrării navelor, mai arată sursa citată.

 

Marinarii nu şi-au făcut apariţia la sosirea părţii din nava "Sevastopol". Însă câteva zeci de locuitori asistau de pe chei la manevrarea delicată a impresionantei piese de către patru remorchere, înainte de intoducerea acesteia în cala de construcţie.

 

Livrările navei "Vladivostok", prevăzută în toamnă, şi a navei "Sevastopol", anul viitor, provoacă tensiuni între Paris şi aliaţii săi din cadrul NATO.

 

CITITI SI: Angela Merkel: FRANTA poate sa-si onoreze CONTRACTUL cu RUSIA privind livrarea de PORTELICOPTERE Mistral

 

Preşedintele american Barack Obama şi-a exprimat la începutul lui iunie "îngrijorarea" cu privire la continuarea unor asemenea contracte, acuzând Rusia că a "încălcat legislaţia internaţională" anexând Crimeea.

 

Câteva zeci de opozanţi francezi au manifestat duminică la Paris, după alte două manifestanţii la Saint-Nazaire, în iunie. La Kiev, aproximativ 300 de persoane au manifestat luni în faţa sediului Ambasadei Franţei în semn de protest faţă de vânzarea navelor de război, în contextul în care tensiunile dintre Kiev şi Moscova sunt foarte puternice, din cauza rebeliunii separatiste proruse în estul Ucrainei.

 

 

Comentează

Please enter your comment!
Please enter your name here
Please enter your comment!