Pas cu pas. In justitie

0
9

Csibi Istvan acuzat de spalare de bani

 

Procurorii DIICOT au dispus inceperea actiunii penale fata de omul de afaceri Csibi Istvan, acuzat de instigare la delapidare cu consecinte deosebit de grave, la spalare de bani si la fals în înscrisuri sub semnatura privata, precum si de spalare de bani. Procurorii il acuza printre altele ca a fondat si condus un grup de criminalitate organizata care si-a desfasurat activitatea infractionala în perioada 1998-2004. In 13 februarie, procurorii l-au retinut pe Csibi Istvan si chiar au cerut emiterea unui mandat de arestare preventiva pentru 29 de zile, motivand prin numarul mare de membri ai gruparii infractionale organizate constituite de acesta (16 învinuiti); numarul societatilor implicate în schemele de fraudare a bugetului de stat si de spalare de bani (17 societati comerciale) si prin cuantumul ridicat al sumelor de bani cu care a fost prejudiciat bugetul de stat. Judecatorii Tribunalului Bucuresti au respins cererea procurorilor DIICOT.

 

Fosti ministri la DNA

 

Fostul ministru al Privatizarii din Guvernul Nastase, Ovidiu Musetescu, si fostul ministru al Justitiei, Tudor Chiuariu, au fost audiati de procurorii DNA in dosarele care privesc privatizarea companiei Nitramonia Fagaras, Alro Slatina si respectiv legalitatea unor achizitii publice realizate de Compania Nationala Posta Româna. Ovidiu Musetescu a fost in cursul saptamanii trecute de doua ori la DNA, ultima data vineri, 15 februarie, cand a declarat ca doar a studiat cateva documente din dosarul în care procurorii ancheteaza privatizarea Alro Slatina. Fostul ministru al Privatizarii a mai spus ca ar urma sa fie audiati in acelasi dosar si alti fosti secretari de stat si câtiva directori din AVAS, fara a preciza numele acestora.

 Fostul ministru al Justitiei, Tudor Chiuariu, a facut doar declaratii politice dupa audierea de la DNA, sustinand ca este vorba de un dosar politic. "Trocul este urmatorul: DNA îi va chema aici pe toti adversarii politici ai domnului Basescu ca sa-i murdareasca, iar Basescu îi va mentine în functie pe sefii DNA, chiar daca ei au rezultate dezastruoase", a spus Tudor Chiuariu.

 

Fraude cu fonduri europene

 

DNA Slobozia a trimis în judecata trei persoane pentru fraudarea fondurilor europene cu suma de 37.000 de euro. Doua dintre ele si-au desfasurat activitatea la Consiliul Judetean Ialomita (CJI) – Ioan Hanaru, vicepresedinte al CJI in perioada 2000-2004, si Florica Seicaru, sef Serviciu Financiar -, cei doi fiind acuzati de folosire de documente false având ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri PHARE. Cea de-a treia persoana, Marcel Laza, este administratorul unei firme din Fetesti, acuzat de complicitate la schimbarea destinatiei fondurilor PHARE obtinute, fals în înscrisuri sub semnatura privata, evaziune fiscala si fals la Legea contabilitatii. In dosar a fost anchetat modul in care a fost semnat si derulat contractul de finantare nerambursabila (în cadrul proiectului PHARE intitulat Formare si integrare profesionala a tinerilor în risc de marginalizare) între Consiliul Judetean Ialomita si Ministerul Dezvoltarii si Prognozei (Autoritatea Contractanta), cu o durata de executie de un an, finantarea totala a proiectului fiind de 482.412 de euro.

 

Dosarul de spionaj blocat pana pe 11 aprilie

 

 Judecatorii Curtii de Apel Bucuresti au decis ca urmatorul termen de judecata in procesul în care consultantul Vadim Benyatov este acuzat de spionaj sa fie 11 aprilie. Pana atunci, avocatul acestuia urmeaza sa depuna la dosar înscrisuri pentru a sustine exceptia privind necompetenta teritoriala a instantei. Avocatul sustine ca Înalta Curte de Casatie si Justitie este competenta pentru judecarea cauzei, si nu Curtea de Apel Bucuresti. Vadim Benyatov a fost trimis în judecata de procurorii DIICOT pe 13 septembrie 2007, fiind acuzat de spionaj în dosarul privatizarilor strategice. Consultantul a parasit România pe 17 august 2007, cu destinatia Viena, dupa ce instantele românesti i-au ridicat interdictia de a parasi tara.