Pas cu pas. In justitie

0
6

Cum pot disparea acte din dosar

 

 O grefiera de la Curtea de Apel Bucuresti a fost arestata in seara de vineri, 22 februarie, cand a fost prinsa in flagrant având asupra ei 3.000 de euro si 1.000 de lei. Procurorii sustin ca grefiera ar fi cerut acesti bani pentru sustragerea unor acte din dosarul Camatarilor. Grefiera Liliana Constantinescu, de la Sectia a V-a Comerciala, ar fi cerut banii de la doua persoane implicate in dosar: Cristian Gheorghe, condamnat in dosarul Camatarilor la 6 ani, aflat in libertate pentru ca pedeapsa nu este definitiva, si Sile Stan aflat in inchisoare pentru o perioada de opt ani pentru tentativa de omor. Grefiera este acuzata de luare de mita si sustragere de inscrisuri si are mandat de arestare, emis de judecatorii Tribunalului Bucuresti pentru 29 de zile.

 

Cine il judeca pe Necolaiciuc

 

Fostul director al Companiei Nationale CFR, Mihai Necolaiciuc, a fost trimis in judecata de procurorii DNA, care l-au acuzat de prejudicierea companiei cu o suma estimata la 18 milioane de euro. Mihai Necolaiciuc s-a sustras urmaririi penale pe tot parcursul acesteia. La 16 martie 2007, Judecatoria Sectorului 1 Bucuresti a admis cererea procurorilor anticoruptie si a dispus arestarea preventiva a inculpatului pe o perioada de 30 de zile, fiind emise, totodata, mandatul european de arestare si mandatul de urmarire internationala in vederea extradarii. Intre timp procurorii au finalizat ancheta si in rechizitoriul trimis instantei la 1 februarie 2008 au stabilit ca infractiuni abuzul in serviciu contra intereselor publice, cu consecinte deosebit de grave si utilizarea creditelor in alte scopuri. Dosarul a ajuns la Judecatoria Sectorului 1, la un complet de judecata. Dar, in loc sa fie luat in discutie, dosarul a fost trimis conducerii instantei pentru redistribuire. Instanta si-a motivat declinarea competentei prin faptul ca actualul complet nu a fost legal investit si nu are competenta materiala pentru judecarea cauzelor cu infractiuni de coruptie. In acelasi dosar au mai fost trimise in judecata alte sase persoane care au avut diferite functii de conducere in Compania Nationala CFR si inca trei persoane reprezentante ale unor firme private, pentru complicitate la infractiunea de abuz in serviciu contra intereselor publice, cu consecinte deosebit de grave, in forma continuata. Fostul director general al CN CFR, Mihai Necolaiciuc, mai este cercetat si in alte dosare penale aflate in lucru la DNA, pe numele sau fiind emis si un alt mandat de arestare pentru savârsirea altor infractiuni aflate in prezent in cercetare.

 

Hayssam ramane cu 20 de ani de inchisoare

 

 Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) a respins recursul lui Omar Hays sam la decizia Curtii de Apel, prin care solicita casarea sentintei si trimiterea cauzei spre rejudecare. A ramas astfel in vigoare sentinta prin care omul de afaceri sirian a fost condamnat la 20 de ani de inchisoare pentru terorism. Avocatii lui Omar Hayssam au incercat, prin cererea adresata judecatorilor, sa schimbe si incadrarea juridica in cazul lui Omar Hayssam, din infractiuni de terorism in cea de lipsire ilegala de libertate. Ei au mai cerut desecretizarea dosarului celulei de criza de la Cotroceni si sa admita ca probe in favoarea clientului lor audierea fostului director al SRI, Radu Timofte, a fostului ambasador al României in Irak, Mihai Stuparu, dar si a lui Mohammad Munaf, printr-o comisie rogatorie. Intr-un alt dosar in care apare numele lui Omar Hayssam, care ancheteaza modul in care acesta a reusit sa fuga din Romania, Curtea de Apel Bucuresti a decis luarea masurii interdictiei de a parasi tara impotriva lui Mustafa Tartousi, armatorul navei cu care se presupune ca ar plecat.

 

Perchezitie – doar daca vrea anchetatul

 

Comisia juridica a Senatului a reanalizat modificarile aduse Codului Penal si Codului de Procedura Penala, in urma cererii facute de presedintele Traian Basescu. Senatorii nu au indreptat lucrurile in ceea ce priveste posibilitatea efectuarii perchezitiei, mentinand prevederile adoptate de deputati anul trecut, potrivit carora procurorii nu pot cere mandat de la judecator decat dupa ce il anunta pe cel anchetat ca o sa fie perchezitionat si dupa ce acesta refuza sa predea obiectele sau inscrisurile cautate. Expertii in drept penal, fostul ministru al Justitiei, Monica Macovei, si reprezentanti ai unor ambasade si-au exprimat ingrijorarea in legatura cu aceste prevederi inca din octombrie 2007, cand au fost lansate de Camera Deputatilor. Parerea unanima este ca aceste modificari sunt de natura sa afecteze cooperarea in materie penala in cadrul Uniunii Europene, existand riscul ca anchetele sa se blocheze in Romania. Explicatia este simpla – orice anchetator, din orice tara, va trebui sa puna in aplicare legislatia romaneasca atunci cand cei pe care ii cerceteaza se afla pe teritoriul Romaniei. Comisia juridica din Senat a mentinut si prevederile care interzic procurorilor sa dispuna interceptarea telefoanelor in regim de urgenta pe o perioada limitata de timp, de regula 48 de ore. Asa cum au pastrat si prevederea care interzice procurorului sa dispuna ca o persoana anchetata sa aiba interdictia de parasi tara sau localitatea. (M.S.)