Petro POROŞENKO, înaintea summitului UE: UCRAINA are sustinerea GERMANIEI si a SUA pentru operatiunile desfasurate in ESTUL tarii

0
5

Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a dat asigurări că are susţinerea Germaniei şi Statelor Unite faţă de acţiunile sale în estul ţării, o zonă devastată de o insurecţie armată prorusă, în contextul în care summitul european urmează să studieze miercuri noi sancţiuni vizând Rusia. Poroşenko a discutat marţi seara târziu la telefon cu cancelarul german Angela Merkel şi vicepreşedintele american Joe Biden, pentru a afla "ce susţinere poate oferi (Ucrainei) comunitatea internaţională cu o zi înainte de (reuniunea) Consiliului European", a anunţat miercuri preşedinţia ucraineană, relateaza Mediafax.

 

El i-a spus lui Merkel că "armament şi combatanţi continuă să ajungă în Ucraina de pe teritoriul Rusiei", iar cancelarul l-a asigurat că Ucraina va beneficia de o "susţinere fermă din partea Uniunii Europene" în cursul reuniunii de miercuri, la Bruxelles, potrivit preşedinţiei ucrainene, care nu precizează dacă această susţinere vizează impunerea unor sancţiuni contra Rusiei, cerute de către Kiev.

 

Poroşenko a discutat cu Merkel şi despre "două încercări", marţi, de organizare a unei videoconferinţe a Grupului de Contact (Ucraina, Rusia, OSCE) cu separatişti ruşi, anunţă preşedinţia.

 

Biden a dat asigurări, la rândul său, că Statele Unite vor "continua să susţină integritatea teritorială şi suveranitatea Ucrainei şi să acţioneze cu insistenţă în vederea elaborării unei poziţii solidare cu Uniunea Europeană" cu privire la Ucraina, potrivit preşedinţiei.

 

CITITI SI: UNIUNEA EUROPEANA pregateste noi SANCTIUNI pentru RUSIA. SUA vor inaspri sanctiunile impotriva Moscovei

 

Statele Unite au sugerat marţi seara că ar putea să înăsprească în mod unilateral sancţiunile impuse Rusiei, în cazul în care UE nu face acest lucru, cu scopul de a obliga Moscova să se plieze cu privire la Ucraina.

 

Ucraina-însăşi a cerut marţi noi sancţiuni europene contra Rusiei, acuzată că-i susţine pe separatiştii proruşi din estul ţării.

 

UE a interzis, până acum, eliberarea unor vize şi a blocat averile a aproximativ 60 de ruşi şi ucraineni implicaţi în escaladarea conflictului dintre cele două ţări, dar nu a impus sancţiuni economice de anvergură anumitor sectoare, o etapă cunoscută la Bruxelles ca "faza a treia".

 

 

Comentează

Please enter your comment!
Please enter your name here
Please enter your comment!