Petro Poroșenko semneaza noua doctrina militara a Ucrainei. Rusia, principala amenintare

0
9

Petro Poroșenko, președintele ucrainean, a semnat ieri, noua doctrină militară a tarii sale, definind Rusia drept principala amenințare militară la adresa Ucrainei.

 

"Ucraina se confruntă în prezent cu o amenințare militară acută — agresiunea armatei ruse, care include ocuparea temporară a Crimeii și agresiune în anumite zone ale regiunilor Donețk și Lugansk … Doctrina stipulează de asemenea scenarii ce pot pune în pericol securitatea militară a Ucrainei. Scenariul principal este agresiunea armată pe scară largă a Rusiei împotriva Ucrainei, cu obiective decisive militare și politice", se arată în comunicatul de pe site-ul prezidențial, citat de Agerpres.

 

Doctrina militară a fost semnată după o vizită a șefului NATO Jens Stoltenberg la începutul săptămânii, având o importanță simbolică puternică pentru Kiev pe drumul integrării occidentale în fața separatismului prorus din estul țării.

 

CITITI SI: Noua doctrina militara a RUSIEI: Principalele amenintari, EXTINDEREA capabilitatilor militare ale NATO si instalarea unui sistem ANTIRACHETA in Europa de Est

 

Rusia a introdus o nouă doctrină militară, in decembrie 2014,  în care numește extinderea NATO unul din riscurile externe majore. Violența în conflictul din Ucraina a scăzut din intensitate după semnarea unei încetări a focului la Minsk în urmă cu șapte luni, diplomați occidentali afirmă că planul de pace în 11 puncte este departe de a fi pus deplin în aplicare.

Ucraina si NATO acuza Rusia ca furnizeaza separatistilor prorusi arme si trupe in sprijinul unei rebeliuni in care aproape 8.000 de persoane au fost ucise de la izbucnirea ei in regiunile din est in primavara anului 2014, dupa caderea presedintelui pro-Moscova la Kiev, rasturnat de o revolta populara.

 

Comentează

Please enter your comment!
Please enter your name here
Please enter your comment!