PNL si PSD il susţin pe Andrei Marga pentru functia de presedinte al Institutului Cultural Român

0
5

Fostul ministru de Externe Andrei Marga este susţinut de PNL pentru a prelua şefia Institutului Cultural Român, numirea în această funcţie urmând a se face prin decizie a Senatului, în subordinea căruia se află, în prezent, această instituţie.

Surse liberale au declarat pentru MEDIAFAX că propunerea PNL urmează să fie înaintată, la începutul sesiunii ordinare a Parlamentului, când Senatul va stabili o nouă conducere a Institutului Cultural Român.

Potrivit surselor citate, propunerea ca Andrei Marga să fie desemnat la şefia Institutului Cultural Român a primit un vot de susţinere din partea conducerii PNL, la ultima şedinţă a Biroului Politic Central.

Victor Ponta a afirmat, intr-un comunicat de presa, ca si PSD il sustine pe Andrei Marga la sefia ICR, informeaza HotNews.ro.

"Am in continuare un deosebit respect pentru omul Andrei Marga, si cred ca ar fi o foarte buna optiune pentru aceasta functie. Cu o experienta bogata, cu un bagaj cultural de exceptie, precum si cu foarte multa dragoste de tara, Andrei Marga este un candidat ideal pentru aceasta pozitie", a declarat premierul Victor Ponta, care se afla in Africa de Sud, unde participa la Internationala Socialiste.

In comunicat se sustine ca Andrei Marga "are toate calitatile necesare pentru o astfel de functie".

 

Marga, schimbat de la Externe pe 6 august

Andrei Marga a fost revocat, în 6 august, din funcţia de ministru de Externe, în acest post fiind desemnat Titus Corlăţean.

Marga declara, atunci, că a refuzat toate propunerile care i s-au făcut şi că va pleca luna viitoare în Germania, dar nu ca ambasador, ci în mediul ştiinţific.

La scurt timp, premierul Victor Ponta a declarat, pentru MEDIAFAX, că fostul ministru de Externe Andrei Marga va fi numit din nou într-o funcţie publică, fără a preciza care va fi aceasta.

 

De altfel, şi Crin Antonescu a declarat, după remaniere, că toţi cei care au părăsit Cabinetul "şi-au purtat mandatul cu demnitate şi onestitate", mulţumindu-i în mod special lui Andrei Marga, pentru devotamentul său.

 

Istoria distrugerii ICR

Guvernul a adoptat, în 13 iunie, Ordonanţa de Urgenţă 27, prin care ICR trece de sub autoritatea preşedintelui în subordinea Senatului, care numeşte atât conducerea operativă a institutului, cât şi membrii Consiliului de conducere.

Sesizată de Avocatul Poporului, privind caracterul de urgenţă al actului normativ, Curtea Constituţională a stabilit pe 31 iulie că OUG nr. 27 este constituţională.

 

Conducerea operativă a ICR a fost asigurată de Horia Roman Patapievici – preşedinte – şi Tania Radu şi Mircea Mihăieş – vicepreşedinţi, care şi-au anunţat demisia în 2 august.

Bugetul Institutului Cultural Român (ICR) pe 2012 a fost redus cu o treime la rectificarea bugetară, la 28,5 milioane de lei, în condiţiile în care institutul a angajat deja suma de 29 de milioane de lei, având în prezent un deficit şi neputându-şi desfăşura în continuare proiectele.