Politia face PERCHEZITII in Capitala si in alte sase judete. Zeci de CLINICI sunt suspectate de EVAZIUNE si spalare de bani

0
22

La această oră, zeci de poliţişti ai Capitalei fac 76 de percheziţii – 63 în Bucureşti şi 13 în judeţele Ilfov, Prahova, Dâmboviţa, Teleorman, Giurgiu şi Ialomiţa – pentru destructurarea unui grup specializat în comiterea infracţiunilor de evaziune fiscală, spălare de bani şi rambursări ilegale de TVA. Valoarea prejudiciului se ridică la 68 de milioane de euro. Poliţiştii Capitalei pun în executare 76 de mandate de aducere, emise de magistraţi pe numele membrilor grupului. Acţiunea se desfăşoară sub coordonarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti, cu sprijinul poliţiştilor din cadrul I.G.P.R., a specialiştilor Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală, a Serviciului Român de Informaţii şi I.P.J. Ilfov, relateaza Evenimentul Zilei.
 

UPDATE. Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti transmite că a început urmărirea penală în acest caz, în cursul lunii iulie 2014. Ancheta vizează 13 persoane suspectate de săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală. Din datele şi probele administrate în cauză rezultă presupunerea rezonabilă că suspecţii, prin folosirea mai multe societăţi comerciale, au construit un circuit de operaţiuni comerciale nereale prin care au obţinut rambursări de TVA.

 

Astfel, suspecţii au achiziţionat terenuri de la persoane fizice sau juridice pe care ulterior le-au revândut fictiv în interiorul grupului de societăţi comerciale controlate, în interval de 3 luni, la preţuri supraevaluate de circa 100 de ori (preţul nefiind achitat în realitate) singurul scop al operaţiunilor fiind acela de a genera TVA rambursabil.
 

Totodată, suspecţii au înregistrat în documentele contabile operaţiuni comerciale fictive pentru a diminua baza impozabilă şi a crea scriptic o justificare pentru transferurile de capital între societăţile comerciale din grupul de firme controlat şi pentru a deduce TVA colectată din vânzarea succesivă a terenurilor.

 

Prejudiciul produs bugetului de stat, reprezentând rambursări ilicite de TVA, se ridică la suma de circa 162 milioane de lei. Prejudiciul produs bugetului de stat, prin înregistrarea în contabilitate a unor achiziţii fictive, se ridică la suma de circa 160 milioane de lei.

 

În total, prejudiciul este apreciat de procurori la 322 milioane de lei, adică aproximativ 71,5 milioane de euro. S-au emis 13 mandate de aducere. Activităţile au fost desfăşurate beneficiind de sprijinul tehnic de specialitate al Serviciului Român de Informaţii şi A.N.A.F. – Direcţia Generală Antifraudă Fiscală.

 

"Facem precizarea că începerea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nicio situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.", se arată în comunicatul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti.

 

Preţuri "umflate" artificial

 

Descinderile au loc la un cunoscut furnizor de servicii medicale private din București. Oficiali din Poliţia Capitalei au precizat, pentru "Evenimentul zilei", că se fac atât percheziţii domiciliare cât şi la sediile clinicilor care aparţin furnizorului de servicii medicale.

 

Oamenii legii ne-au explicat că persoanele vizate de această anchetă cumpărau terenuri şi echipamente, le treceau printr-un lanţ de firme-fantomă şi le revindeau propriilor clinici la preţuri "umflate". Apoi, solicitau de la stat returnarea de TVA,

 

Poliţia Capitalei transmite că anchetatorii au documentat, în perioada 2008 – 2013, activitatea infracţională a unui grup de persoane, care prin intermediul unei filiere de firme fantomă şi înregistrarea în contabilitate de cheltuieli fictive, ar fi primit rambursări ilegale deTVA.

 

Activitatea principală a membrilor grupului o reprezenta cumpărarea de terenuri şi revânzarea acestora, cu o creştere artificială a preţului, precum şi achiziţionarea de echipamente medicale.

 

Prin activitatea infracţională realizată, bănuiţii ar fi produs un prejudiciu bugetului consolidat al statului, în valoare de aproximativ 68.000.000 de euro.

Comentează

Please enter your comment!
Please enter your name here
Please enter your comment!