Polonia pregateste masuri in criza francului elvetian

0
5

Varsovia pregateste convertirea in zloti a creditelor ipotecare luate in franci elvetieni, potrivit unui anunt facut de premierul tarii, Ewa Kopacz, costurile urmand a fi suportate de banci. Masura vizeaza persoanele fizice.

Ewa Kopacz a spus că Autoritatea de Reglementare a Pieţelor Financiare din Polonia va urmări răspunsul băncilor care ar trebui să implementeze cât mai rapid această modificare.

Dacă voi fi nevoită să aleg între interesele băncilor şi cele ale celor care au luat credite, voi fi de partea populaţiei, iar băncile vor fi cele care vor suporta nota de plată şi nu bugetul de stat. Voi face toate eforturile pentru a mă asigura că aceste măsuri vor intra în vigoare cât mai curând posibil şi nu în 3-4 luni, pentru că viaţa oamenilor depinde de acestea”, a declarat Ewa Kopacz., potrivit Romania Libera.

Decizia din data de 15 ianuarie a Băncii Naţionale a Elveţiei a provocat deprecierea cu 22% a zlotului polonez în raport cu francul. În consecință, cele aproximativ 575.000 de familii din Polonia care au credite în franci au început să se confrunte cu mari dificultăți la achitarea ratelor și au inițiat proteste stradale în mai multe orașe.

Ministrul polonez de Finanţe, Mateusz Szczurek, guvernatorul Băncii centrale a Poloniei, Marek Belka, precum şi reprezentanţii Autorităţii de Reglementare a Pieţelor Financiare din Polonia s-au întâlnit săptămâna trecută cu reprezentanţii băncilor comerciale pentru a discuta modalităţile posibile în care pot fi ajutate persoanele cu credite în franci.

Comentează

Please enter your comment!
Please enter your name here
Please enter your comment!