Ponta a afectat independenta justitiei prin declaratiile la procurorul de caz (surse)

0
9

Declaratiile pe care premierul Ponta le-a facut la adresa procurorului care s-a ocupat de dosarul Turceni-Rovinari au fost de natura sa afecteze independenta justitiei, au declarat oficiali ai Inspectiei Judiciare pentru Agerpres.

 

Astfel, potrivit sursei citate, afirmatiile sefului Executivului au subminat autoritatea sistemului judiciar. Raportul IJ a fost trimis spre analiza Consiliului Superior al Magistraturii, iar o decizie finala in acest caz va fi luata in perioada urmatoare.

 

In 18 Septembrie, Direcția Națională Anticorupție a sesizat Consiliul Superior al Magistraturii după afirmatiile facute de premierul Victor Ponta la adresa procurorului de caz din dosarul Rovinari-Turceni.

 

DNA sesizeaza CSM

 

În unanimitate, Adunarea Generală a DNA a cerut verificarea unei posibile atingeri a independenței justiției.

 

Trimis în judecată de DNA in dosarul Rovinari-Turceni, premierul României a reacționat pe Facebook:

 

Singura problemă a țării este obsesia unui procuror total neprofesionist în a se afirma în carieră inventând și imaginând fapte și situații neadevărate din urmă cu zece ani”, a scris Ponta pe Facebook.

 

Afirmația făcută a determinat Direcția Natională Anticorupție să sesizeze CSM:

 

“La data de 18 septembrie 2015, în cadrul Adunării Generale a Procurorilor, constituită la solicitarea Consiliului Superior al Magistraturii, în legătură cu propunerile de modificare și completare a Legii 303/2004, privind statutul judecătorilor și procurorilor, republicată, a fost inclus pe ordinea de zi și subiectul privind aceste declarații lansate în spațiul virtual de către premierul României.

 

Cu această ocazie, prin votul unanim exprimat, cei 90 de procurori prezenți la Adunarea Generală a Direcției Naționale Anticorupție au solicitat Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) să analizeze dacă afirmațiile respective sunt de natură să aducă atingere independenței sistemului judiciar în ansamblul său”, transmite DNA într-un comunicat.

 

Instituția anticorupție consideră că afirmațiile făcute de Victor Ponta sunt cu atât mai grave dată fiind funcția deținută de acesta, fiind de natură să submineze și să aducă atingere instituției în care își desfășoară activitatea procurorul, precum și independenței sistemului judiciar”.

 

Premierul Victor Ponta a fost trimis in judecata de DNA in dosarul legat de contractele de consultanta cu complexele energetice Turceni si Rovinari.

 

Ponta este acuzat de DNA de fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală, în formă continuată si spălarea banilor. DNA i-a mai trimis in judecata, in acelasi dosar, pe Dan Sova, pe Laurentiu Ciurel, seful Complexului Oltenia, si pe alti doi directori de la complexul energetic.

Comentează

Please enter your comment!
Please enter your name here
Please enter your comment!