Ponta le cere socialistilor europeni sa-si mute congresul la Bruxelles, dupa ce acestia decisesera deja acest lucru

0
8

Preşedintele PSD, Victor Ponta, le-a transmis vineri, 31 august, o scrisoare liderilor PES în care cere organizarea Congresului din septembrie la Bruxelles, lucru justificat de "inabilitatea" oficialilor de la Bucureşti de a explica în plan extern acţiunile politice privind demiterea lui Traian Băsescu, relateaza Mediafax.

 

În debutul scrisorii Ponta trece în revistă faptul că "România a trecut în ultimele 2 luni printr-o serioasă criză politică, care a atras atenţia presei internaţionale, a Comisiei Europene şi critici acerbe din partea reprezentantilor PPE".

 

Liderul PSD subliniază, de asemena, că la referendumul din 29 iulie s-au pronunţat pentru demiterea lui Traian Băsescu un "număr de 7,5 milioane de cetăţeni, faţă de numărul de 5,2 milioane de voturi cu care a fost ales în 2009".
 

Ponta aminteste iar dezinformarile echipei Basescu

"Din păcate, pe plan european, din cauza sprijinului necondiţionat acordat de PPE şi a inabilităţii noastre de a explica mass-media exact condiţiile constituţionale şi politice, informările părtinitoare transmise de echipa lui Traian Băsescu au avut succes şi au afectat imaginea internaţională a ţării şi a Guvernului pe care îl conduc.

Concluziile au fost trase doar pe baza afirmaţiilor făcute de una dintre părţi şi este obligaţia mea ca, în perioada următoare, să explic tuturor partenerilor europeni adevărul despre situaţia din ţara mea", scrie Victor Ponta în scrisoarea adresată liderilor PES Sergei Stanishev şi Philip Cordery.

 

Preşedintele PSD mai susţine că cele mai recente evenimente, precum "rezultatul evident al votului la referendum, rezultatele economice pozitive reflectate de FMI, respectarea tuturor deciziilor CCR, garantarea independenţei justiţiei' îl vor ajuta să demonstreze în perioada următoare "cât de grav au fost dezinformate şi manipulate mass-media şi Comisia Europeană de către Traian Băsescu, în scopul supravieţuirii sale politice'.

 

"Din acest motiv, am decis să vă propun să fiţi de acord că, anul acesta, Congresul PES să fie organizat la Bruxelles, şi nu în Bucureşti. Consider că imaginea PES, relaţia sa cu media europeană şi scopurile sale politice majore sunt mai importante decât interesul unui partid membru cum este PSD. În acest fel, vom evita atacurile injuste ale PPE şi ale unor ziare asupra familiei noastre politice.

În acest context, înţeleg perfect cât este de important pentru colegii şi prietenii noştri din SPD să nu aibă o vulnerabilitate inutilă în relaţiile cu media din Germania. Victoria lor în alegerile din 2013 şi un guvern condus de un cancelar social-democrat reprezintă un obiectiv de importanţă majoră pentru PES şi pentru viitorul Europei, şi este datoria noastră să sprijinim cu toţii acest demers", a mai susţinut Ponta în scrisoarea către liderii PES.

 

Cosmetizarea

PSD a solicitat PSE amânarea sau mutarea la Bruxelles a Congresulului PES, pentru ca acest eveniment să nu fie "umbrit" de luptele politice interne, iar decizia transferului la Bruxelles va fi anunţată oficial zilele următoare, a declarat joi, pentru MEDIAFAX, Hannes Swoboda, liderul S&D din PE.

"Decizia de a solicita amânarea sau mutarea la Bruxelles a Congresului Partidului Socialist European a fost luată de PSD. Solicitarea ne-a fost prezentată verbal în această dimineaţă de către preşedintele PSD, domnul Victor Ponta, într-o întâlnire avută cu mine şi preşedintele PES, Serghei Stanişev", a declarat telefonic pentru MEDIAFAX Swoboda, el adăugând că această discuţie cu Ponta a avut loc la reuniunea din Africa de Sud a Internaţionalei Socialiste.

Site-ul Euractiv.com a fost primul care a lansat vestea mutarii congresului de la Bucuresti, relatand ca motivul ar fi, potrivit surselor, lipsa de legitimitate democratica a lui Victor Ponta. Euractiv a precizat insa ca socialistii europeni vor veni cu o solutie de "cosmetizare" a acestui motiv, pentru a indulci verdictul grav la adresa social-democratilor romani.

 

Cătălin Ivan: Decizia PSD privind mutarea Congresului PES, cea mai buna solutie posibila

Şeful delegaţiei PSD din Parlamentul European, Cătălin Ivan, susţine că decizia social-democraţilor de a muta Congresul PES la Bruxelles este "cea mai bună soluţie" şi "o dovadă de maturitate politică", pentru că s-a evitat astfel acoperirea evenimentului de "manipulările PDL", potrivit Mediafax.

 

"Ar fi fost inoportună desfăşurarea Congresului Socialiştilor Europeni în România, în contextul luptei stârnite de PDL, care a acaparat total scena politicii interne în ultima perioadă. PSD nu a dorit ca întreg evenimentul să fie acoperit de manipulările specifice ale PDL, care adesea au fost preluate fără niciun fel de discernământ de către colegii lor din PPE.

Având în vedere faptul că un eveniment de o asemenea anvergură nu putea fi amânat, PSD a optat pentru cea maibună soluţie posibilă: mutarea Congresului la Bruxelles", susţine Cătălin Ivan, într-un comunicat remis vineri agenţiei Mediafax.

 

Europarlamentarul social-democrat susţine că PSD a dorit protejarea Congresului şi a dezbaterilor serioase de "atacurile dezlănţuite" ale PDL, adăugând că, dacă Congresul PES s-ar fi desfăşurat în România, liderii europeni ar fi fost nevoiţi să comenteze teme "complet aberante", precum desfiinţarea Curţii Constituţionale, arestarea judecătorilor sau legalitatea procesului de suspendare a preşedintelui, în loc să dezbată problemele esenţiale ale UE.

"Am văzut deja cât de departe pot merge suporterii lui Traian Băsescu cu minciunile şi am văzut disponibilitatea şocantă a celor din PPE de a prelua şi propaga acele minciuni, chiar dacă ele fac mult rău României. Noi, cei din PSD, nu am vrut ca şi familia noastră politică să fie victimă a acestui gen de atacuri gratuite şi nemeritate. (…) Cred că decizia PSD este, mai înainte de toate, o dovadă de maturitate politică", a mai spus Ivan.