Ponta-Plagiatorul & Petrescu-Harvard, un film cu prosti in tara descurcarelii

0
24

Nu mi-a venit nici macar o secunda sa rad, inregistrarile de la intilnirea pe tema CAS sunt pur si simplu terifiante. Pe ce maini a incaput tara asta, Dumnezeule! Impresionante nu mi s-au parut atit pafarismul celor doi politruci, nici ochii cit cepele cascati de Ponta la auzul codului “MTO” sau privirile speriate si pline de repros aruncate sefului de domnisoara Petrescu-Harvard, nici macar minciunile, aerul de chiulangii smecheri care incearca sa-si camufleze nestiinta in fata profesorului; toate astea erau pina la urma previzibile pentru cei care analizeaza de peste doi ani personalitatea lui Ponta si guvernarea pe care a produs-o.

Filmuletul depaseste insa pina si cele mai negre asteptari, caci una e sa decelezi vidul din imaginea publica – “Ponta-zmeul” cel din fata camerelor de luat vederi sau din talk-show-urile cu intrebari servite – si alta sa-i vezi alter ego-ul – “Ponta-pisicutul” prins la inghesuiala, gesticulind neputicios si derobindu-se de responsabilitate.

Ingrozitoare mi s-au parut insa doua propozitii rostite de Ponta: “o sa ne descurcam, tara asta se descurca” si “o sa lucram la toate”. Aici e miezul, aici se vede impostura, abisala incompetenta, dispretul suveran fata de tarisoara si populatia ei, in aceasta combinatie intre “descurcareala” romaneasca si ceausismul de tipul “vom face totul”. Adica, la naiba cu responsabilitatea, cifrele, studiile, seriozitatea institutionala, analiza unor masuri, ii facem noi din vorbe pe toti, ii prostim cumva, ca pina la urma iesim la liman, ne descurcam noi de pe azi pe maine, se descurca si tara ca n-are incotro. Bagam acciza si taxa pe stilp, bagam si-un CAS si mai vedem ce-o sa iasa, o “descurcam” cumva dupa, marim o taxa-doua, daca tine, tine, daca nu, o dam la intors, azvirlim o pomana prostimii, iesim la televizor de vreo 5 ori pe zi, il acuzam pe “criminalul” Basescu, dam vina pe nenorocita de engleza, pe FMI, pe Germania si pe cine s-o mai nimeri.

In 25 de ani, marturisesc ca rar am vazut atita tupeu si inconstienta la vreun guvern. Prin comparatie cu Ponta, Petrescu-Harvard si intreaga pleiada de tineri golanasi de acum, alde Vacaroiu si Nastase par barbati de stat, iar Gherghina (intelegem acum de ce a fost trecut pe linie moarta la BNR) un adevarat contabil de moda veche, care avea cifrele si socotelile mereu la indemina.

Lasindu-l pe Ponta la o parte (nu mai e aproape nimic de spus deocamdata despre marele si unicul sau talent de impostor, care va mai aduce insa multe surprize in viitor), m-am intrebat cum poate ajunge intr-un timp atit de scurt o persoana cu studii solide ca domnisoara Petrescu un desavirsit politruc. Probabil e chestie de caracter, care nu are nicio legatura cu masteratele si doctoratele oriunde si indiferent cum ar fi obtinute ele. O mai juca si “anturajul” vreun rol, dar nu esential. Pentru ca altfel e inexplicabil cum Petrescu si-a intrat atit de bine intr-un rol care ii va afecta negativ (nu stiu daca e constienta de asta) intreaga cariera de acum inainte, faptele urmind sa-i decredibilizeze impresionatul CV. “Studiile” invocate de ea si despre care ulterior a spus la A3 ca “nu sunt publice, dar au fost prezentate FMI cu o luna inainte” sunt exact cele care nu au convins FMI, care, niciun secret, s-a opus reducerii CAS si a aminat evaluarea acordului. Nu doar ca nu a luat studiile cu ea la intilnire si n-a fost capabila sa indruge macar o cifra din ele, argumentind ca nu era “mediul” propice pentru o discutie cu datele pe masa, dar mai si minte lasind sa se inteleaga ca totul e in ordine cu acest CAS.  “E o masura sustinuta de Banca Mondiala, de UE, exista o multime de documentatie din partea UE care spune ca exista o problema cu taxarea prea mare a muncii in UE si trebuie redusa”, sustine senina Petrescu. In fapt, lucru stiut de intreaga opinie publica, deci si de presedinte, de unde si insistenta acestuia pe cifre si “studii”, FMI a avertizat ca micsorarea CAS cu cinci procente “va creste deficitul bugetar” daca nu e insotita de “masuri de compensare”.

Intr-o conferinta de presa sustinuta in urma cu o saptamana la Wasington, Gerry Rice, director de comunicare al Fondului Monetar International, afirma ca asteapta de la guvernul Romaniei masuri pentru a compensa lipsa de venituri generata de reducerea CAS. "FMI impartaseste obiectivul de a reduce taxele mari pe forta de munca in efortul de a stimula angajarile. Trebuie sa intelegem cum intentioneaza guvernul sa compenseze lipsa de venituri. Fara masuri de compensare, reducerea CAS cu 5 puncte procentuale va creste deficitul bugetar", a declarat, Gerry Rice.

Aceste masuri asteptate erau cresterea taxelor, ca de la o mai buna colectare la buget si-au luat toti gindul din moment ce evaziunea fiscala a luat-o razna in 2014 ajungind nici mai mult nici mai putin la 16% la PIB. Probabil ca de aceea isi da plictisit Ponta ochii peste cap, iar Petrescu isi freca neputincioasa mainile, stiu, asa cum stiu si Basescu, si FMI, Banca Mondiala si UE, ca guvernul Ponta va trebui sa mareasca din nou taxele. Ca dovada ca proiectul de modificare a Codului Fiscal avansat zilele acestea de Ministerul Finantelor exact asta prevede. Dar da prost sa recunosti in campanie electorala ca “descurcareala”, masurile “la plezneala” inseamna de fapt noi biruri care vor anula dintr-un condei, asa cum s-a intimplat si cu acciza la carburanti, beneficiul adus de scaderea CAS.

Penibilul filmuletului de aici pleaca, de la acest pafaristi care vor sa prosteasca electoratul. Si probabil le va reusi. In subtext, mesajul este ca romanii cei mandri sunt atit de batuti in cap, atit de neinteresati de “MTO”, de cifrararie, de usor de manipulat cu televizorul, incit inghit orice diversiune, orice minciuna bine impachetata in citiva firfirici aruncati in campanie. Ponta si guvernul pe asta mizeaza, le-a iesit de atitea ori, incit dispretul aratat electoratului este pe deplin justificat. Doua emisiuni la camaradul Gadea, una la protejatul Ghita, un deget bine plasat pe butonul antibasismului si, gata, s-a rezolvat, romanii vor ajunge sa creada ca gaura CAS e cea mai mare binecuvintare si ca din  toamna vor avea salariile cu 5% mai mari. Mai baga si Sova o “strimba” cu pactul fiscal, vinovat de constringerile deficitului structural, semnat la troc cu sustinerera acordata lui Basescu de Germania la suspendare. "S-a semnat impotriva intereselor Romaniei participarea acestei tari, de catre domnul Basescu, la tratatul fiscal. Erau 16 tari care vroiau sa il semneze si Germania mai avea nevoie de un vot, ca erau nevoie 17, ca altfel nu trecea, si a venit Romania in schimbul sprijinului din 2012 si a spus 'Uite, votam si noi tratatul fiscal, ca sa fie al 17-lea vot”, declara Sova.

Ce mai conteaza ca e o minciuna sfruntata, din moment ce nu-i nimeni sa-l contrazica, iar la electoratul PSD prinde tot ce zboara pe ecranele A3?

Problema e ca scaderea CAS nu era destinata acestui electorat, ci aceluia reprezentat de mediul de afaceri, mai exact electoratului de dreapta din care Ponta are nevoie sa ciuguleasca serios pentru a ajunge presedinte. Or, din acest punct de vedere este un rateu pe toata linia. Daca amarasteanului votant PSD nu-i pasa de MTO sau de complicatia increngaturilor fiscalo-bugetare, celuilalt ii pasa. Mai rau, intelege despre ce e vorba si urmareste chestiunea. Filmuletul l-a convins definitiv ca tara e condusa de o adunatura de habarnisti de la care nu au de asteptat nimic bun. Cred ca multi oameni de afaceri s-au intrebat cu groaza ce se va intimpla daca Ponta ajunge presedinte, iar guvernul PSD va continua pe drumul asta.

Din aceasta perspectiva, impactul filmului este dezastruos pentru Ponta si, sunt convinsa, il va costa electoral. Mult mai grav este insa ca a fost demolat mitul tehnocratului, al specialistului cu studii pe afara, al tinerei generatii capabile sa schimbe lucrurile pe malurile Dambovitei. Fara a generaliza, concluzia amara este ca intre un doctorat plagiat si unul la Harvard nu-i mare diferenta. Intr-o tara normala, un filmulet ca asta ar fi scos din circulatie politicienii cu pricina, fie macar si pentru ridicolul ucigator al personajelor.

Comentează

Please enter your comment!
Please enter your name here
Please enter your comment!