Ponta: Ungaria, mentalitate de Ev Mediu. Budapesta: Premierul si-a pierdut autocontrolul

0
7

Conflictul diplomatic romano-maghiar escaladeaza. Incepand de luni, premierul roman si ministrul ungar de Externe s-au contrat in declaratii dure privind criza migrantilor. Dupa ce Ponta a acuzat Ungaria ca “trateaza refugiatii cu bata” si ca are un comportament “de Ev Mediu”, Budapesta a replicat.

 

Miercuri dimineata, ministerul de Externe de la Budapesta a condamnat dur afirmatiile lui Ponta.

 

Potrivit sefului diplomatiei ungare, Peter Szijjarto, “ieri (marti – n.r.), Victor Ponta si-a pierdut autocontrolul si, prin afirmatiile sale irationale, jigneste intreaga Ungarie”, se arata intr-un comunicat citat de agentia MTI si preluat de Agerpres.

 

Politicienii europeni civilizati”, mai arata Budapesta, “nu spun astfel de calomnii necontrolate. Remarcile sale au o singura explicatie: si-a pierdut total sprijinul in politica interna din Romania”.

 

Ponta: Actiunile Budapestei scot Ungaria din Europa

 

Marti seara, Victor Ponta a dat o noua replica in ceea ce devine un adevarat conflict diplomatic romano-ungar. Dupa ce a criticat deciziile Budapestei in criza migrantilor, spunand ca ungurii “ii trateaza (pe refugiati – n.r.) cu bata si cu inseriatul”, acum premierul roman are o noua reactie.

 

Dupa ce oficialii maghiari au anuntat intentia de a ridica un zid si la granita cu Romania, dupa cel de la frontiera cu Serbia, in incercarea de a impiedica fluxul de migranti, seful Executivului roman critica decizia:

 

Dacă Ungaria își face gard de jur împrejur nu rezolvă nimic. Nu fac decât să arunce problema refugiaților dintr-o parte în alta. Faptul că Ungaria își face gard denotă un mod de gândire care scoate Ungaria în afara Europei. Noi suntem mai europeni decât ei”, a scris Ponta, marti seara, pe Facebook.

 

Asta dupa ce, cu doar cateva ore inainte, premierul posta un alt mesaj in context:

 

Ca mulți alți lideri politici europeni am datoria să atrag atenția și să sancționez comportamentul constant al unor oficiali guvernamentali de cel mai înalt nivel din Ungaria. Aceștia sunt o rușine pentru cultura și valorile Uniunii Europene; și în atitudinile antisemite, și în ceea ce privește tratamentul minorităților de toate tipurile, și acum în timpul crizei refugiaților!

 

Sârmă ghimpată, legi agresive, închisori și brutalitate cu siguranță nu vor rezolva problema – doar vor arăta că în Ungaria, în inima Europei, sunt decidenți politici cu nimic mai buni decât cei din Siria, Libia sau alte țări din care fug respectivii refugiați!

 

Cred în solidaritate, în soluții raționale și sustenabile și mai ales în superioritatea valorilor europene – ce vedem în ultimele zile în Ungaria este în totală contradicție tocmai cu aceste obiective și valori!”, a transmis Victor Ponta.

 

Insarcinatul roman cu afaceri, convocat la Budapesta

 

Mai mult, marti, Budapesta l-a convocat pe insarcinatul roman cu afaceri in capitala Ungariei, dupa declaratiile de luni ale premierului roman.

 

”De atât putem azi să avem grijă, 1.700 de refugiaţi. Nu cred că astăzi, în JAI, se va lua o decizie, cred că decizia se va lua la Consiliul European, la care participă preşedintele Iohannis. (…) Ceea ce am spus şi spun mereu este că sunt împotriva discursurilor xenofobe (…) ideea să închidem graniţele, că toţi cei care vin sunt nişte terorişti, sunt prostii de Evul Mediu şi mă opun total acestei abordări.

 

Dacă putem să primim mai mulţi, o să primim, problema este de capacitatea noastră logistică de a trata acei oameni ca pe nişte oameni, nu cum îi tratează vecinii noştri maghiari, cu bâta şi cu înseriatul. Cu asta nu sunt de acord.”, – a declarat, la Tg. Jiu, premierul Victor Ponta.

 

Ministerul ungar de Externe l-a convocat marţi pe însărcinatul cu afaceri român pentru a oferi explicaţii după declaraţiile premierului Victor Ponta.

 

Levente Magyar, secretar de stat pentru Comerţ Exterior şi Afaceri Externe în MAE ungar, a exprimat “surprinderea” în legătură cu “încercările constante ale lui Victor Ponta de a-şi salva controversata sa poziţie morală prin minciuni antiungare“, subliniază diplomaţia de la Budapesta.

 

Ungurii vor gard si la granita cu Romania

 

Dupa ce au inchis granita cu Serbia, ungurii iau acum in calcul ridicarea unui gard si la frontiera cu Romania. Budapesta pare ca nu poate controla criza migrantilor si apeleaza la un izolationism agresiv. De la Bucuresti, ministerul roman de Externe a dat un raspuns.

 

Potrivit Digi24, ministrul maghiar de Externe a anuntat ca Executivul Orban a decis lansarea unor lucrari pregatitoare pentru ridicarea unui gard si la granita cu Romania, dupa ce o actiune similara a fost dispusa la granita sarbo-ungara.

 

Actiunea Budapestei vine in contextul in care ar putea exista schimbari in rutele de transport pe care le folosesc migrantii in drumul lor prin Europa. Decizia ungurilor face parte dintr-un plan mai vast prin care vor sa limiteze imigratia in tara lor, fapte intens criticate de Uniunea Europeana.

 

Bucurestiul denunta intentia Budapestei

 

Intentia ungurilor a fost comunicata autoritatilor romane cu putin timp inainte de a fi facuta publica. Potrivit MAE roman, au fost informati de urgenta toti factorii de decizie din tara cu privire la aceasta situatie.

 

Ministerul Afacerilor Externe considera ca ridicarea unui gard intre doua state membre ale Uniunii Europene si care sunt parteneri strategici nu este un gest corect din punct de vedere politic, in conformitate cu spiritul european. Aceasta pozitie a fost deja comunicata partii ungare”, transmite ministerul condus de Bogdan Aurescu.

Comentează

Please enter your comment!
Please enter your name here
Please enter your comment!