Porosenko, despre apelul Rusiei impotriva terorismului: Nu credeti in tonul conciliant

0
9

Președintele Petro Poroșenko a atras atenția, în discursul său din Adunarea Generală a ONU asupra tonului “conciliant” al Moscovei, spunând că liderii lumii nu ar trebui să aibă încredere în Rusia, care este inspiratoarea teroriștilor din Ucraina.

Președintele rus, Vladimir Putin, în prima sa intervenție din ultimii 10 ani la Adunarea Generală a Națiunilor Unite, a lansat luni un apel la o vastă coaliție pentru a lupta împotriva jihadiștilor din gruparea Statul Islamic (SI), poziționându-se ca un interlocutor esențial în problema Siriei, după luni de izolare din cauza crizei din Ucraina.

"Am auzit aceste declarații conciliante din partea Rusiei în care (președintele Putin) a îndemnat la formarea unei coaliții antiteroriste și a vorbit despre pericolul de a flirta cu teroriștii", a declarat Petro Poroșenko, citat de Agerpres.

"Poveste frumoasă, dar greu de crezut cu adevărat", a continuat președintele Ucrainei.

"Cum poți lansa un apel la o coaliție antiteroristă, când ești un inspirator al terorismului chiar în fața ușii tale? Cum poți vorbi de pace și legitimitate, dacă politica ta este războiul prin intermediul guvernelor marionetă?", a mai afirmat el.

"Cum poți vorbi de libertate pentru popoare, când îți pedepsești vecinul pentru opțiunile sale? Cum poți cere respect din partea tuturor, dacă tu însuți nu respecți pe nimeni?", s-a întrebat Petro Poroșenko.

Vladimir Putin a fost pus pe lista neagră a Occidentului pentru anexarea Crimeii la Rusia anul trecut și ajutorul acordat separatiștilor din estul Ucrainei.

De altfel, întâlnirea care a avut loc luni seară între Vladimir Putin și omologul său american, Barack Obama, a fost consacrată în parte crizei din estul Ucrainei, iar restul situației din Siria.

***

Rusia va propune miercuri un proiect de rezoluție în Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite privind "lupta împotriva terorismului", a anunțat ministrul adjunct de externe rus Mihail Bogdanov, citat de RIA Novosti, scrie AFP.

Moscova urmează să prezinte documentul în Consiliul de Securitate, care se reunește miercuri la inițiativa sa pentru a discuta despre mijloacele de luptă contra grupării Statul Islamic (SI) în Siria și Irak.

"La reuniunea de miercuri, vom prezenta proiectul nostru de rezoluție privind lupta împotriva terorismului. Vom propune ideile noastre și va avea loc o discuție", a precizat Mihail Bogdanov marți seară.

Această reuniune a fost anunțată ca o discuție "legată de rezolvarea conflictelor din Orientul Mijlociu și Africa de Nord și lupta contra amenințării teroriste".

Luni, în discursul său în fața Adunării Generale a Națiunilor Unite, Vladimir Putin a lansat un apel la o "largă coaliție antiteroristă", care să îl includă pe președintele sirian, Bashar Al-Assad, și Iranul, pentru a continua acțiunile coaliției conduse în prezent de SUA și a combate gruparea Statul Islamic.

Rusia a propus luni în Consiliul de Securitate o rezoluție care să sprijine o coaliție politică și militară. Acesta ar urma să includă atât Iranul, cât și regimul sirian, a precizat în fața reprezentanților presei ambasadorul rus la Națiunile Unite, Vitali Ciurkin, acesta fiind punctul de divergență cu celelalte state implicate în reezolvarea conflictului din Siria.

CITIȚI ȘI: Consiliul de Securitate ONU: Rusia, proiect de rezoluție pe combaterea terorismului

 

Comentează

Please enter your comment!
Please enter your name here
Please enter your comment!