Premiera postbelica in Japonia. Tara isi schimba statutul militar si devine ofensiva

0
18

In premiera de la finalul celui de-Al Doilea Razboi Mondial, Japonia isi modifica legislatia in domeniul militar. Potrivit pachetului de legi votat sambata dimineata in Parlamentul nipon, Japonia va putea dispune trimiterea de soldati intr-un conflict din afara granitelor tarii.

 

Dupa dezbateri tensionate in Legislativ, senatorii niponi au votat in plen textile de lege care aduc modificari consistente la Constitutia tarii, potrivit Agerpres.

 

Au fost 148 de voturi “pentru” si 90 “impotriva” pachetului de legi, dupa cum a aratat presedintele Senatului Masaaki Yamazaki.

 

Opozantii masurilor sustin ca modificarile care vor permite armatei nipone sa intervina pentru apararea unui aliat incalca principiul renuntarii la razboi inscris in articolul 9 al Cartei fundamentale impuse de Statele Unite in 1947.

 

Adversarii afirma ca noua formula legislativa a Legii Fundamentale ar putea crea conditiile pentru implicarea tarii in conflicte militare alaturi de americani.

 

In apararea masurilor a venit premierul de dreapta, Shinzo Abe sustinand ca pachetul este necesar in conditiile amenintarilor in crestere din partea Chinei si Coreei de Nord.

 

E vorba despre normalizarea statutului militar al Japoniei, arata Abe, tara ce s-a limitat in perioada postbelica la autoaparare si misiuni logistice sau umanitare.

Comentează

Please enter your comment!
Please enter your name here
Please enter your comment!