Premierul Ponta raspunde initiativelor privind motiunea de cenzura si organizarea de alegeri anticipate si paseaza responsabilitatea catre liberali: Isi asuma PNL aceasta situatie?

0
3

Premierul Victor Ponta a avut, luni seara, o reactie la anuntul PNL privind declansarea procedurilor pentru o motiune de cenzura si organizarea de alegeri anticipate. Seful Executivului si-a exprimat punctul de vedere, intr-o postare pe Facebook, aratand de ce considera ca initiativele liberalilor sunt daunatoare in actualul context politic.

Am luat act de anuntul facut de liderii PNL si sigur respect dreptul Opozitiei de a actiona cum considera”, noteaza Ponta.

Premierul mai transmite ca: “pentru a putea avea o reactie serioasa, nu doar politicianista, este nevoie de dialog pentru a lamuri urmatoarele aspecte esentiale:

1 – daca se doresc alegeri anticipate, aceasta inseamna ca ramane in vigoare actuala lege (CCR a decis, la solicitarea chiar a PDL, ca niciun nou sistem electoral nu poate fi aplicat mai repede de un an de la adoptare). Isi asuma PNL aceasta situatie?
2 – inseamna ca noii parlamentari vor fi la fel de numerosi si alesi pe un sistem pe care toti il consideram neadecvat!! Isi asuma PNL aceasta situatie?
3 – pentru a avea anticipate este nevoie, in conformitate cu art. 89 din Constitutie, de o procedura care presupune o criza politica de cel putin 60 zile, plus campanie electorala si plus formarea noului Parlament si Guvern! In total cel putin 100 de zile de instabilitate!!! Isi asuma PNL aceasta situatie?
4 – la votul din 15 Decembrie din Parlament, rezultatul a fost de 377 voturi de sustinere pentru Guvern si 143 pentru Opozitie! S-a schimbat ceva fundamental in raportul parlamentar?? Stiu de asta doar liderii PNL si nimeni altcineva? O tara are nevoie de o majoritate functionala pentru a indeplini un program serios de guvernare, altfel sa ceri inlocuirea unui Guvern fara sa spui ce pui in loc este un gest cu consecinte negative in toate domeniile! Isi asuma PNL aceasta situatie?”, subliniaza premierul.

Astfel, Victor Ponta conchide: “In concluzie, adresez un apel liderilor PNL sa avem un dialog si sa gasim un consens in primul rand pentru schimbarea legii electorale, a Constitutiei, a legii finantarii partidelor si a organizarii administrativ-teritoriale!”.

“Dupa care, sigur, facem si alegeri!”, mai arata Ponta.

Seful Executivului subliniaza ca: “Nu cred ca interesul strict personal (mai clar spus graba egoista si lacomia de functii a unuia sau catorva) trebuie sa prevaleze fata de aceste obiective cu adevarat de interes public.
Astept raspunsurile punctuale la aceste intrebari legitime si reafirm dorinta mea si a Guvernului de a dialoga si munci in comun cu Opozitia pentru binele public”,
incheie premierul Ponta.
 

PNL pregateste motiune de cenzura

Noul program de guvernare al PNL are ca termen limita data de 28 februarie. Totodata, liberalii urmeaza sa initieze procedurile privind o motiune de cenzura indreptata impotriva guvernului Ponta, a anuntat luni co-presedintele PNL Alina Gorghiu, potrivit Agerpres.

"Ne dorim un stat care să aibă o guvernare care să pună deasupra interesului individual interesul colectiv și agenda publică să fie cea care dictează proiectele de anvergură ale Guvernului PNL. În momentul acesta, ca urmare a dialogului pe care l-am avut și cu premierul desemnat Cătălin Predoiu suntem în etapa în care se merge spre finalizarea proiectului de viziune guvernamentală, care are termen pentru a fi depus într-o primă formă 28 februarie. În momentul în care pe 28, dată limită de prezentare a acestui program de guvernare vom avea materialul, îl vom pune în dezbaterea atât internă a PNL, cât și a societății civile. Vrem o dezbatere reală pe acest program", a declarat Gorghiu, într-o conferință comună cu copreședintele PNL Vasile Blaga.
 

Liberalii vor alegeri anticipate

Gorghiu a subliniat că, în ceea ce privește preluarea exercițiului guvernării, PNL își dorește alegeri anticipate.

"Opinia noastră (…) nu s-a schimbat, ne dorim, în primul rând, alegeri anticipate, desigur nu suntem copii, știm că este un lucru care se poate îndeplini extrem de dificil, aceasta este Constituția, cu ea defilăm și noi, acelorași dispoziții din Constituție ne vom supune", a spus Gorghiu.

Liderul PNL a precizat că, după prezentarea programului de guvernare, va fi depusă o moțiune de cenzură.

"În afară de faptul că știm că este dificil să ajungem la o guvernare legitimă prin alegeri anticipate, vom avea în decursul sesiunii parlamentare care începe în mod oficial la 1 februarie o moțiune de cenzură pe care o vom stabili ca temă și ca dată în următoarea ședință imediat după ce programul de guvernare va fi prezentat", a explicat Gorghiu.
 

PSD, exclus de la discutiile parlamentare

La rândul său, Vasile Blaga a precizat că PNL va iniția discuții pe tema motiunii de cenzura cu toate partidele parlamentare cu excepția PSD.

De asemenea, co-preşedintele PNL a anunţat convocarea la finalul lunii februarie a şedinţei Consiliului Naţional de Coordonare, în care vor fi aprobate deciziile politice ale partidului pentru perioada următoare, potrivit Mediafax.

Am convocat pentru 31 ianuarie Consiliul Naţional de Coordonare al PNL tocmai pentru a valida toate aceste criterii pe care colegii mei ni le vor propune pentru şedinţa din 21 şi pentru a aproba linia politică pentru următoarea perioadă, urmând ca în 1, duminică, deci cu o zi înaintea deschiderii sesiunii (parlamentare, n.r.) să avem şi reuniunea grupurilor noastre parlamentare”, a afirmat Blaga.

CITESTE SI:

Comentează

Please enter your comment!
Please enter your name here
Please enter your comment!