Premierul rus cere “decizii urgente” pentru protejarea pietei ruse dupa apropierea Republicii Moldova de UE

0
13

Premierul rus Dmitri Medvedev a cerut “decizii urgente” pentru protejarea pietei ruse, in conditiile in care Republica Moldova a semnat Acordul de Asociere cu UE, transmite agentia Itar-Tas, citata de Romania Libera.

Premierul Dmitri Medvedev a insistat, într-o întâlnire cu membri ai Guvernului, că deciziile trebuie luate "cât mai curând posibil", în condiţiile în care Parlamentul R. Moldova a ratificat Acordul de Asociere cu UE.

El a adăugat că semnarea de către R. Moldova a Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană va afecta relaţiile economice cu ţările din Uniunea Vamală şi Comunitatea Statelor Independente (CSI).

Consiliului economic eurasiatic (EEU) – organismul principal al Uniunii Vamale între Rusia, Belarus şi Kazahstan, va dezbate posibile măsuri de protecţie în relaţiile economice cu R. Moldova la 16 iulie, a afirmat, la rândul său, adjunctul premierului rus, Igor Suhalov, la întâlnirea cu şeful Guvernului de la Moscova, mai scrie sursa citată.

Premierul Dmitri Medvedev a anunţat, de asemenea, că Rusia va lua "măsuri de protecţie" şi în cazul Ucrainei şi Georgiei, care au semnat Acordul de Asociere cu UE odată cu R. Moldova, la 27 iunie. "Măsurile vor fi apropiate sau similiare cu cele pregătite în cazul R. Moldova", a afirmat premierul rus. El a menţionat că în elaborarea măsurilor se va ţine cont de volumul relaţiilor comerciale şi de consecinţele asupra pieţei ruse.

Republica Moldova, Georgia şi Ucraina au semnat la 27 iunie Acorduri de Asociere cu UE. Rusia a avertizat în mai multe rânduri că apropierea celor fostei trei republici sovietice de UE va avea "consecinţe grave".

Comentează

Please enter your comment!
Please enter your name here
Please enter your comment!