Presa internationala: Cel mai probabil, presedintele Basescu va fi repus in functie

0
5

Curtea Constitutionala s-a reunit pentru a lua o decizie in cazul referendumului pentru demiterea presedintelui suspendat Traian Basescu, iar presa externa noteaza ca, cel mai probabil, acesta va fi repus in functie, relatează Ziare.com, facând o analiza a reactiilor presei internationale.

O decizie asupra valabilitatii referendumului de demitere a presedintelui Romaniei este asteptata pentru marti, iar Curtea Constitutionala ar putea sa respinga votul, bazandu-se pe faptul ca mai putin de 50 la suta din romanii inscrisi pe listele electorale au participat la vot, relateaza Euronews.

Aceasta decizie ar insemna ca, in ciuda faptului ca 88 la suta dintre cei care au votat au fost pentru demiterea lui Traian Basescu, acesta va fi repus in functie, scrie sursa citata.

Guvernul condus de prim-ministrul Victor Ponta a transmis ca, scazand persoanele care au decedat si au ramas pe listele electorale si pe cele care s-au mutat in afara tarii, pragul electoral este atins, insa analistii politici nu sunt de acord cu acest argument.

Cei mai multi dintre acestia se asteapta ca presedintele sa se intoarca in functie, iar lupta politica prelungita sa continue.

Consiliul Europei a transmis ca Curtea Constitutionala a Romaniei se afla sub presiune politica "socanta" inaintea deciziei si il acuza pe premierul Ponta de subminarea statului de drept. In schimb, Ponta il acuza pe Basescu de blocarea politicilor guvernamentale si ca inchide ochii in fata coruptiei.

Batalia dintre Basescu si Ponta testeaza democratia din Romania

Si agentia Reuters noteaza ca decizia de marti a CCR ar urma, cel mai probabil, sa ii permita lui Traian Basescu sa se intoarca in functia la Cotroceni, dar si sa prelungeasca probabil lupta pentru putere cu premierul Ponta – relateaza Ziare.com.

Batalia dintre Traian Basescu si premierul Victor Ponta, cel care a condus o campanie de demitere a presedintelui, testeaza democratia din Romania, la mai mult de doua decenii dupa rasturnarea liderului comunist Nicolae Ceausescu.

Criza a trimis leul la valori minime record fata de euro si dolar, provocand totodata ingrijorare in Uniunea Europeana, care l-a acuzat pe Ponta de subminarea statului de drept si de intimidarea judecatorilor.

Curtea Constitutionala trebuie sa valideze rezultatul votului, intr-o decizie cu incarcatura politica, care era asteptata initial pentru 2 august, dar care a fost amanata pentru 21 august.

CCR a cerut sa primeasca liste electorale permanente actualizate, dupa ce a fost supusa la presiuni din partea Guvernului, care a transmis ca prezenta la vot ar urma sa indeplineasca pragul electoral de 50 la suta plus unu, care ar fi suficient, daca datele de la recensamantul din 2011 ar fi fost folosite, iar oamenii care au murit intre timp sau au plecat din tara ar fi scosi de pe listele electorale.

Nu in ultimul rand, noteaza Reuters, preluata de Ziare.com, premierul Victor Ponta a precizat ca va accepta orice decizie luata de sase din cei noua judecatori ai CCR, insa nu a dezvaluit ce va face in celelalte scenarii posibile. "Daca sase decid sa declare referendumul invalid, atunci Basescu se reintoarce in functie", a spus Ponta. Cu toate acestea, multi analisti se asteapta la decizie 5 la 4 in favoarea lui Basescu.