Presedintele Colegiului Medicilor Romania, Vasile Astarastoae, CONDAMNAT DEFINITIV de ICCJ pentru conflict de interese sustine ca NU are motive SA DEMISIONEZE. Ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu: Respect deciziile instant

0
22

Un condamnat definitiv pentru conflict de interese conduce in prezent cel mai important organism profesional al medicilor romani. Astazi, ANI a transmis Ministerului Sanatatii solicitarea de revocare a lui Vasile Astarastoae din functia de presedinte al Colegiului Medicilor Romania. Vasile Astarastoae a afirmat ca nu va demisiona din functie, scrie Viata Medicala, citata de HotNews.ro.

Ministerul Sanatatii a transmis deja Colegiului Medicilor solicitarea de revocare, ministrul Nicolae Banicioiu declarand pentru HotNews ca asteapta un raspuns de la Colegiu in termen de 15 zile. „Eu respect toate deciziile instantelor”, a mai spus Banicioiu.

Vasile Astarastoae a fost condamnat definitiv de Inalta Curte de Casatie si Justitie pentru conflict de interese. Inspectorii ANI au constatat ca Vasile Astarastoae s-a angajat pe sine si pe fiica sa in mai multe proiecte europene derulate chiar de institutiile pe care le conduce. Vasile Astarastoae nu mai are nicio cale de atac in instanta a deciziei judecatorilor.

 

CITITI SI: ANI va solicita REVOCAREA lui Vasile Astarastoae din fruntea Colegiului Medicilor si a UMF Iasi, dupa ce ICCJ l-a CONDAMNAT DEFINITIV pentru conflict de interese

„Nu comentez decizia instantei”, a declarat Astarastoae afirmand ca nu are motive sa demisioneze din fruntea Colegiului Medicilor. „Numai doctorii pot sa il revoce pe presedintele colegiului. In legea ANI, sunt trecute in mod explicit functiile care pot sa fie revocate si care intra sub incidenta, iar functia de presedinte al colegiului medicilor nu este trecuta acolo”. Solicitarea de revocare formulata de ANI face referire la legea 176/2010 conform careia „starea de conflict de interese constituie temei legal pentru eliberarea din functie”.

Revocarea lui Vasile Astarastoae din functia de presedinte al Colegiului Medicilor se poate face fie prin votul membrilor Adunarii Nationale a Colegiului (cu majoritate calificata), fie „in cazul incalcarii grave a legii sau a statutului”. In acest statut se prevede ca un membru al Colegiului Medicilor are obligatia unui „comportament demn in exercitarea profesiei sau a calitatii de membru al Colegiului Medicilor din Romania”.  

Ministerul Sanatatii a transmis deja solicitarea ANI catre Colegiul Medicilor. Ministrul Nicolae Banicioiu a declarat pentru HotNews ca va astepta raspuns de la Colegiul Medicilor in termenul legal prevazut de 15 zile in care Colegiul este obligat sa adopte masurile necesare de incadrare in normele in vigoare. Daca aceste prevederi nu vor fi respectate, spune legea sanatatii, Ministerul Sanatatii se adreseaza instantelor judecatoresti competente. “Eu respect toate deciziile instantelor”, a spus Nicolae Banicioiu referindu-se la sentinta definitiva a Inaltei Curti in cazul Astarastoae.

La intrarea in Colegiul Medicilor, orice medic jura ca va mentine, „prin toate mijloacele, onoarea si nobila traditie a profesiunii de medic”. Vasile Astarastoae a rostit la randu-i acest juramant.

Comentează

Please enter your comment!
Please enter your name here
Please enter your comment!