Presedintele Curtii Constitutionale acuza PRESIUNI pe tema legilor securitatii cibernetice: SRI ne acuza ca am creat un vid legislativ. Un judecator CCR s-a plans COMISIEI EUROPENE privind PRESIUNI SI AMENINTARI

0
10

Presedintele Curtii Constitutionale a Romaniei acuza presiuni institutionale si politice pe tema legilor securitatii cibernetice, pe care CCR le-a declarat neconstitutionale. Augustin Zegrean a declarat, joi, ca un judecator al Curtii le-a spus expertilor Comisiei Europene (CE) ca se teme sa mai profeseze ca judecator CCR, pentru ca se pune o mare presiune asupra sa. Zegrean a nominalizat Serviciul Roman de Informatii (SRI) drept una dintre institutiile care ar pune presiune pe Curtea Constitutionala.

"Nu se poate ca de fiecare data (cand CCR s-a pronuntat pe legile securitatii cibernetice – n.red.) sa apara reprezentanti ai politicului sa ne spuna ce avem de facut, ca dupa aceea sa atraga atentia ca vom da socoteala, vom fi invinuiti ca daca se intimpla ceva noi vom fi trasi la raspundere", a mai spus Zegrean. Seful CCR a refuzat sa faca public numele judecatorului care s-a plans la Comisia Europeana din cauza presiunilor.

"Institutii ale statului sau parlamentari au facut acuzatii deosebit de grave la adresa Curtii, aceste acuzatii sunt de natura a pune presiune pe judecatorii CCR", a mai spus Zegrean, potrivit Hotnews.

Intrebat daca vede vreo legatura intre votul de ieri al Curtii, care a respins proiectul legii securitatii cibernetice, si declansarea urmaririi penale impotriva lui Toni Grebla (judecator al CCR), Zegrean a respins ideea.
 

Zegrean acuza SRI de presiuni

Zegrean a nominalizat SRI printre institutiile care au pus presiune, si a citat un comunicat de presa al SRI in care judecatorii CCR erau acuzati ca, prin votul lor, au creat un vid legislativ. "Cum sa fie vid legislativ, cind noi ne-am pronuntat pe o lege care nu intrase in vigoare?", a subliniat Zegrean.

Reamintim ca mai multi parlamentari (prin care Sebastian Ghita), ziaristi si reprezentanti ai unor ONG-uri au somat public judecatorii CCR sa voteze in favoarea proiectului de lege al securitatii cibernetice. Ghita i-a acuzat de iresponsabilitate dupa ce judecatorii CCR au declarat neconstitutionale prevederile proiectului legislativ.

In 8 ianuarie, un lider liberal, deputatul Radu Zlati, a declarat ca sefii Procuraturii Generale si SRI folosesc tragedia din Franta pentru a pune presiune asupra Curtii Constitutionale (CCR), care are pe rol judecarea contestatiei pe care liberalii au depus-o cu privire la Legea securitatii cibernetice.

De altfel, cu o zi in urma, Augustin Zegrean, presedintele Curtii Constitutionale, a declarat, inainte de discutarea exceptiei de neconstitutionalitate cu privire la asa zisa lege Big Brother ce vizeaza securitatea cibernetica a Romaniei, ca nu simte niciun fel de presiune in legatura cu noua legislatie.

"Personal, nu simt niciun fel de presiune. M-am invatat cu astea. De 25 de ani sunt obisnuit sa se vorbeasca multe, vrute si nevrute. Nu ma mai impresioneaza chestia asta", a spus Augustin Zegrean in 21 ianuarie 2015.

CITESTE SI:

Comentează

Please enter your comment!
Please enter your name here
Please enter your comment!