Presedintele Iohannis: Problema defrisarilor ilegale, pe ordinea de zi a CSAT

0
7

Presedintele Klaus Iohannis a anuntat sambata ca va pune problema defrisarilor ilegale pe ordinea de zi a urmatoarei sedinte a Consiliului Suprem de Aparare a Tarii (CSAT).

Sunt convins ca vom reusi nu doar sa stopam fenomenul, dar si ca institutiile statului ii vor identifica si trage la raspundere pe cei vinovati”, arata seful statului, intr-un mesaj pe Facebook.

De altfel, cateva mii de oameni au protestat, sambata, in Bucuresti si in alte orase, nemultumiti de defrisarile ilegale. Marsul s-a desfasurat spre sediul Guvernului, Palatul Cotroceni si Ministerul Mediului si a durat aproape cinci ore, fara a fi inregistrate incidente, potrivit Mediafax.

Protestele au fost organizate de campania UnitiSalvam, aceeasi care a protestat si impotriva exploatarii aurifere de la Rosia Montana si a exploatarii gazelor de sist.

Scandalul s-a declansat si a escaladat dupa ce, pe 27 aprilie, Environmental Investigation Agency (EIA), un ONG de mediu cu birouri in Washington D.C. si Londra, a dat publicitatii filmari din care reiese ca reprezentantii companiei Holzindustrie Schweighofer Romania ar accepta cu buna stiinta si ar recompensa printr-un sistem de bonificatie lemnul taiat ilegal din padurile din Romania.

Potrivit informatiilor aparute pe retelele de socializare, societatea civila se teme ca Holzindustrie Schweighofer Romania face presiuni asupra parlamentarilor ca limita de 30% impusă prin noul Cod Silvic oricarei companii în procesarea unei specii de arbori din România sa fie crescuta. Mai mult, societatea civila acuza ca presedintele Klaus Iohannis a retrimis codul silvic in Parlament pentru a ajuta Holzindustrie Schweighofer Romania.

De cealalta parte, reprezentantii Holzindustrie Schweighofer Romania sustin ca respecta legislatia in vigoare atunci cand cumpara lemn. In privinta acuzatiilor privind cumpararea de lemn taiat ilegal, reprezentantii Holzindustrie Schweighofer spun ca vor demara o ancheta interna si va lua decizii in consecinta.

"Toate persoanele implicate in procesul de achizitionare sunt obligate sa semneze pe proprie raspundere faptul ca vor respecta normele de conduita interna. Compania noastra nu va tolera  comportamentul inadecvat  al angajatilor sai", se arata in raspunsul trimis de Holzindustrie Schweighofer Romania.

Comentează

Please enter your comment!
Please enter your name here
Please enter your comment!